Gå till innehållet

Svartand i Sverige för fjärde vintern i rad

Svartand. Lägg märke till gul näbb, större storlek än gräsand och vitt under vingarna. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service – U.S. Fish and Wildlife Service image server., Public Domain.

Återigen kan svenska fågelskådare njuta av en svartand i Sverige. 

I maj 2014 var svartand en stor raritet i Sverige. Det hade bara setts två individer tidigare (1997 och 1973), men i maj upptäcktes den tredje någonsin i landet. Vintern 2014/2015 valde också en svartand att spendera flera veckor utanför den skånska kusten. Det har sedan dess blivit något av en tradition. Varenda vinter hittas en svartand i närheten av Kullahalvön i nordvästra Skåne. 2018 är inget undantag.

LÄS ÄVEN: • Tredje svartanden någonsin hittad i Sverige

Den 21 januari 2018 hittades återigen en svartand vid Dagshög utanför Båstad. Det är inte helt omöjligt att det är samma individ som visat sig trivas så bra i Sverige att den stannat här i över fyra års tid.

Svartanden håller normalt sett till i Nordamerika och hybridiserar ofta med gräsänder. De fynd som gjorts i Europa har framför allt varit i de västra delarna som på Island och i Storbritannien.

Förutom svartand kan det just nu i Sverige även ses rariteterna större gulbena (Smedsgård utanför Varberg) och vitryggig hackspett (Garphyttans nationalpark)

Källa: Bird Alarm

Mer att läsa