Gå till innehållet

Svart marknad hotar världens minsta tumlare

Den akut hotade kaliforniatumlaren riskerar att dö ut på grund av illegalt fiske av en annan art – kalifornisk vekfisk. Denna fisk har nämligen en simblåsa som är värd stora summor på illegala marknader i Asien och kaliforniatumlaren fastnar i de olagliga näten

Kaliforniatumlaren är världens minsta tumlare och blir bara ungefär 140 cm långa. Den lever i en liten population i Kaliforniabukten och är en av världens mest sällsynta valar med troligen inte fler än 100 återstående individer.

Trots att Mexikos regering i april i år förbjöd fiske med nät i området för att rädda den snabbt minskande populationen så fortsätter det illegala fisket och Mexikos kustbevakning har gjort flera tillslag mot tjuvfiskare. Att fånga kalifornisk vekfisk i området kan ge stora summor till fiskarna via den svarta marknaden till Asien och enligt flera naturorganisationer räcker inte åtgärder mot fiskare i Mexiko, efterfrågan på simblåsor måste också minska.

Enligt Environmental Investigation Agency råder fortfarande ett stort intresse för simblåsorna hos återförsäljare i Hong Kong och Guangzhou i Kina och när Greenpeace East Asia undersökte marknaden i maj kom de fram till att smugglare tar in simblåsor i Hong Kong utan risk att straffas. Kinas myndigheter meddelade i juli att de skulle ta i med hårdhandskarna mot smugglingen.

För att rädda den kalifornisk vekfisken krävs att efterfrågan från Asien stoppas, men åtgärderna för att rädda kalifornientumlaren är enligt Society for Conservation Biology enklare. Det finns bättre fiskeredskap som inte riskerar att fånga tumlarna och så länge näten förbjuds och förbuden efterlevs så har arten goda möjligheter att klara sig, trots att det bara återstår 100 individer.

Källa: NY Times

Mer att läsa