Gå till innehållet

Svåra skogsbränder på Borneo hotar orangutanger

Orangutanger på Borneo. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Orangutanger på Borneo. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Just nu härjar omfattande skogsbränder på Borneo och läget förvärras av väderfenomenet El Niño som utsätter området för svår torka. Myndigheterna tror att situationen kan vara fortsatt svår i minst en månad till och det kan slå hårt mot den utrotningshotade orangutangen.

Den torra perioden på Borneo har lett till hundratals skogsbränder och läget förvärras av en extra kraftig El Niño i år. När det dessutom skövlas ungefär 7000 kvadratkilometer regnskog i Borneo varje år (Gotland är drygt 3000 kvadratkilometer) och en tredjedel av öns skogar har försvunnit de senaste 30 åren, blir situationen allt mer akut för de 54 000 vilda orangutanger som lever på Borneo. Världsnaturfonden har utsett Borneos regnskog till en av världens mest hotade skogsområden.

Skogsbrand på Borneo. Orangutanger på Borneo. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Skogsbrand på Borneo. Orangutanger på Borneo. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

− När regnskogen skövlas för att ge plats åt exempelvis oljepalmsplantager torkar de unika torvmossarna ut och blir extremt lättantändliga. I kombination med El Niño och ett allt varmare klimat blir det förödande för regnskogen och orangutangen, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Bränderna och skövlingen av regnskogen hotar dessutom inte bara orangutangerna och andra djur på Borneo.

− Bränderna och skövlingen i Indonesien är ett enormt miljöproblem och står för mer än hälften av landets utsläpp av koldioxid. Det påverkar inte bara orangutangen, utan även hela världens klimat, säger Claus Staunstrup Nilsson.

De stora hoten mot Borneo är välkända hos naturorganisationer och vissa framsteg görs. Nyligen kom The Nature Conservancy överens med fem privata företag (tre skogsföretag, ett palmolja och ett plantage) om att skydda och sköta ett område på 2650 kvadratkilometer där ungefär 1 000 orangutanger lever. Det är första gången ett liknande avtal sluts, men The Nature Conservancy hoppas på fler liknande avtal med andra företag.

I området arbetar också organisationen Save the Orangutan med lokala organisationer som utbildar lokalbefolkningen i brandbekämpning, förser dem med brandutrustning, återställer förstörda torvmossarna och återplanterar regnskog.

Vad kan du göra:
Köp inte produkter med palmolja, eller i värsta fall certifierad palmolja
• Stöd Save the Orangutans eller Världsnaturfondens arbete

Källor: Save the Orangutan, National Geographic och WWF

Mer att läsa