Gå till innehållet

Svalor utvecklar mindre vingar på 30 år

Ladusvala. Foto: Zsombor Károlyi

Ladusvala. Foto: Zsombor Károlyi

Forskare har kommit fram till att hoten från trafik har fått stensvalor i USA att utveckla kortare vingar som gör dem snabbare på undanmanövrar. På enbart 30 år har naturligt urval gynnat mindre vingar för arten och därmed gjort snittlängden upp till fyra millimeter kortare enligt forskarna.

Studierna har genomförts i Nebraska i USA sedan 1982 genom att helt enkelt samla in trafikdödade svalor längs vägkanten och mäta deras vingar. Förutom att vingarna blev anmärkningsvärt mycket mindre dog också färre och färre stensvalor i trafiken under den här tiden. Minskningen kunde inte förklaras med minskad trafik, men skulle delvis kunna bero på faktorer som att fåglarna lär sig av nära kollisioner eller att se andra råka illa ut.

Dessutom visade det sig att de svalor som dog i trafiken hade något längre vingar än genomsnittet vilket förklarats med att de är långsammare på att lyfta och manövrera.

I fjol dök Sveriges första stensvala upp på Öland och gladde många långväga fågelskådare i flera dagar med närgångna flygturer. Den välbevakade svalan kunde därför dokumenteras när den blev offer för en sparvhök.

Källa: Daily Mail

Läs mer

Mer att läsa