Gå till innehållet

Svagt utbud av ekologisk vegomat

Vegetarisk mat. Foto: Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen har gått igenom fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. Av 74 produkter var noll ekologiska. Samtidigt är efterfrågan på ekologisk mat stor.

Flera studier har kommit fram till att det finns en högre biologisk mångfald vid ekologiska odlingar. Det är också en av huvudanledningarna till att både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden vill se mer ekologiska odlingar och rekommenderar att konsumenter väljer ekologiska alternativ i butik. Ekologiskt kött får till exempel grönt ljus i WWF:s köttguiden och det lyfts även som en viktig faktor för vegetariska alternativ.

– Jag skulle säga att bland vegetabilierna så är det ekologiska samt Rainforest Alliance-produkter som är bäst för den biologiska mångfalden, sa Anna Richert, senior matexpert WWF, till Natursidan i fjol.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, förklarar varför det är viktigt att välja ekologiskt:

– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt.

Fem producenter utan ekologiska alternativ

Men för den som vill välja ekologisk mat och samtidigt välja vegetariska alternativ, som oftast är bättre för klimatet, så finns det anmärkningsvärt få alternativ. Detta trots att utbudet av vegetarisk färs, burgare, korv och annan halvfabrikat ökat kraftigt.

I en ny kampanj uppmanar nu Naturskyddsföreningen allmänheten att skriva under en namninsamling för att sätta press på några av producenterna som helt saknar ekologiska alternativ; Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Ungefär 10 000 personer har på kort tid skrivit under uppropet (länk).

Intresset för ekologiska produkter visar sig också i den undersökning som föreningen låtit Kantar Sifo göra och som visade att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.

– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.

För de som vill hitta både vegetariska och ekologiska produkter finns det andra producenter som erbjuder sådana varor.

Det finns även en annan faktor bakom att det saknas ekologiska alternativ hos en del vegetariska producenter. Det är i dagsläget förbjudet att berika ekologiska vegetariska produkter med flera olika vitaminer och mineraler. Samtidigt som Livsmedelsverket rekommenderar att veganer äter tillskott av vitamin B-12 är det inte tillåtet att berika ekologiska produkter med B-12.

Källor: Naturskyddsföreningen

Mer att läsa