Gå till innehållet

Sumatranoshörningen utrotad från Malaysia

Sumatranoshörning

Sumatranoshörning. Foto: Willem v Strienflickr: IMG_2227, CC BY 2.0, Link

I våras dog den sista hannen och nu har även den sista honan dött. Därmed är sumatranoshörningen officiellt utrotad ur Malaysia. Kvar finns nu färre än 100 individer i hela världen.

Hannen Tam fångades in 2008 och placerades i reservatet Borneo Rhino Sanctuary i Sabah’s Tabin Wildife Reserve för att han skulle kunna föra sina gener vidare och hjälpa artens överlevnad. Elva år senare dog Tam utan att ha fått någon avkomma, ungefär 30 år gammal. Ett halvår efter Tam dog även landets sista hona, Iman, 25 år gammal.

Sumatranoshörningar är akut hotade och är nu utrotad i Malaysia. Återstående sumatranoshörningar, som beräknas vara någonstans mellan 30 och 100 stycken, lever i Indonesien. De hotas av tjuvjakt och krympande livsmiljöer, bland annat på grund av palmoljeplantage och gruvdrift.

Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF, berättade för ungefär ett år sedan, att en “kontrollerad och övervakad frihet” är enda sättet för världens sumatranoshörningar att klara sig.
– Tyvärr har vi nått hit att detta är enda lösningen som vi ser idag. De är så få och så utspridda att om det inte skapas förutsättningar för nya kalvar så kommer arten att dö ut helt om bara några år. Om inte tjuvjägarna hinner först såklart.

Källa: BBC

Mer att läsa