Gå till innehållet

Studie visar att kuststäders ljus kan få havsfåglar att stranda

Mindre lira. Foto: Matt Witt, CC BY-SA 3.0, Länk

Forskare har studerat varför havsfåglar ibland strandar och kraschar på land. De kom fram till att en av anledningarna är att fåglarna blir förvirrade av kuststädernas ljus.

Mindre liror kraschlandar ofta i kuststäder. Det sker på många håll i världen, men den aktuella studien är gjord på Skottlands västkust. När fåglarna är på marken har de sedan svårt för att lyfta i städerna och behöver få hjälp. Bara i år har 400 mindre liror kolliderat med hus i städerna Mallaig, Morar och Arisaig.

LÄS ÄVEN: • 200 000 havsfåglar dör årligen som bifångst i Europa

Nu har forskare undersökt vad det beror på och kom fram till att fåglarna är extra utsatta kvällar med svagt månljus, starka vindar och så kallade “ljusföroreningar” från städer var faktorer som påverkade. De unga mindre lirorna trycks in mot land av de kraftiga vindarna, har svårt att orientera sig efter månen och lockas istället av stadsljuset. Tack vare studien kan kuststäder nu lättare förutsäga när förhållandena är extra utmanande för lirorna. Om städernas ljus från lampor då minskas kan det leda till färre kraschlandningar. Detta gäller enligt forskarna inte bara mindre liror utan även många andra havslevande fåglar.

LÄS ÄVEN: • Storbritanniens havsfåglar i fritt fall – myndigheterna undviker studier

I studien tackar forskarna invånarna i städerna Mallaig, Morar och Arisaig för deras hjälp med att rädda liror från land och skepparen Caledonian MacBrayne fick ett särskilt tack för att han lät de räddade fåglarna följa med på hans båt och sedan släppas ute till havs.

LÄS ÄVEN: • Ljusföroreningar ökar över hela jorden

Mindre liror häckar på öar utan rovdjur i Storbritannien under vår och sommar och flyger sedan till Sydafrika under vintern. Arten ses relativt regelbundet på västkusten i Sverige. Framför allt i september.

Källa: BBC och “Factors influencing Manx Shearwater grounding on the west coast of Scotland

Mer att läsa