Gå till innehållet

Stortrappen lever åter vilt i England – tack vare eldsjäl

Stortrappen utrotades ur Storbritannien 1832, men nu kan den återigen ses i sydvästra England. Det är tack vare David Waters och hans över 20 år långa dröm om att få se de stora fåglarna i landet.

Stortrappen är en av världens tyngsta flygande fåglar. Den lever numera framför allt i splittrade populationer i södra Europa, Tyskland och i södra Ryssland. Förr levde de även i Storbritannien, men på grund av jakt och ändringar i jordbruket och andra faktorer utrotades arten 1832.

165 år senare startade David Waters Great Bustard Group. Han ville att stortrappen återigen skulle leva vilt i grevskapet Wiltshire i sydvästra England. Projektet gick trögt i början, men David Waters var hängiven. Han sa upp sig från sitt jobb som polis och började ta olika deltidsjobb under fem års tid för att ha råd med att betala hyran i ett skyddat område som började användes för att ta hand om och släppa ut stortrapparna.

2004, sju år efter projektstarten, importerades den första stortrappsungen. Då hade de skapat en lämplig livsmiljö för arten genom att bland annat plantera favoritfödan, växten lusern. 2009 kläcktes den första ungen i naturen i Storbritannien.

Under de första åtta åren importerades ägg från Ryssland, men sedan 2014 hämtas de från Spanien eftersom de spanska stortrapparna anses vara närmare släkt med de individer som levde i Storbritannien på 1800-talet.

2 000 personer är nu medlemmar i Great Bustard Group och det behövs. De turas om att hålla koll på äggen och ungarna i stort sett dygnet runt. De måste nämligen handmatas varje timme den första tiden. När de är tolv veckor gamla släpps ungarna ut i det vilda.

Från och med 2019 slutar gruppen importera ägg. Det behövs inte längre. Det finns nu över 100 stortrappar i Wiltshire. David Waters dröm har gått i uppfyllelse.

Alla delar inte David Waters tro på projektet. Martin Hammond, ekolog och landskapshistoriker från norra Yorkshire, säger till Yorkshire Post att han är tveksam till om det nuvarande landskapet i området kommer fungera för att stortrappen ska kunna klara sig i ett längre perspektiv. Det får tiden utvisa.

Läs även:
Studie rekommenderar återintroducerad stortrapp i Sverige

Källor: Yorkshire Post, Great Bustard Group, RSPB och CGTN

Mer att läsa