Gå till innehållet

Stort intresse för att skydda gammelskogen i insamlingen Hoppets Glänta

Rebecka Le Moine. Foto: Karl-Olof Bergman

Tisdag den 1 augusti är det en internationell konferens om skog och naturvård i Finland. Sveriges representant är Rebecka Le Moine från föreningen Skydda Skogen. Hon har med sig ett tydligt exempel på engagemanget för gammal skog i Sverige – på bara två dygn samlade hennes privata initiativ in 10 000 kronor för att skydda skog. En vecka senare är över 30 000 kronor insamlade.

Biologen och naturvårdskonsulenten Rebecka Le Moine har på kort tid etablerat sig som en naturvårdshjälte som får saker gjorda. Hon nominerades till Årets miljöhjälte 2016, mottog utmärkelsen Årets guldbäver 2017 och var initiativtagare till att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag i Sverige 2017. Hennes senaste initiativ är Naturarvet-insamlingen “Hoppets Glänta” för att rädda gammal svensk skog.

– Det var en tanke som föddes hos mig efter att min bror frågade vad jag önskade mig i födelsedagspresent, och jag sa att jag inte önskade mig något särskilt, inga materiella saker i alla fall, berättar Rebecka Le Moine.

På hennes födelsedag den 1 augusti är Rebecka Le Moine ändå inte hemma eftersom hon är Sveriges representant på en internationell konferens om skog och naturvård i Finland.

– Då tänkte jag att jag kunde slå två flugor i en smäll, och starta en insamling som kan symbolisera det starka engagemang som finns i Sverige för naturen och skogen, samtidigt som det kunde verka som en födelsedagspresent till mig!

LÄS MER: • Om insamlingen “Hoppets Glänta” hos Naturarvet

Initiativet “Hoppets Glänta” gick långt över förväntan. Hon spelade in en kort video där hon presenterade insamlingen. Redan efter ett dygn hade den setts av nästan 3000 personer och det uppsatta målet passerat med mer än 5000 kr i donationer. Ett dygn senare hade ungefär 40 olika personer skänkt över 10 000 kr och efter en vecka hade över 30 000 kronor samlats in.

Det här skogsområdet är Naturarvets förslag på vad som kan bli Hoppets Glänta. Foto: Naturarvet 

Varför tror du det har varit så stort intresse?
– Jag tror att jag fick med en mix av människor som donerar, både de som känner mig väl och vill ge mig något i födelsedagspresent, men även de som inte känner mig så väl men som vill stötta min kamp för skogen och skogen i sig själv. Det blir också lite konkret med datum att hänga upp insamlingen på; min födelsedag och en skogskonferens. Sen tror jag att Hoppets Glänta verkligen behövs när det kommer till skogskampen, vi behöver känna oss medverkande och göra något konkret för skogen, samtidigt som vi fortsätter driva påverkansarbete och tar debatten.

Hur ska du ta det här vidare nu?
– Jag kommer att presentera insamlingen på mötet, och berätta om vad som görs som ändå är i rätt riktning. Jag hoppas att vi kan fylla en roll i att accelerera det arbetet. Jag har pratat med Naturarvet, och det finns redan förslag på vilken skog som kan bli Hoppets Glänta. Jag ser verkligen fram emot att besöka skogen! Sen tänker jag, att oavsett vad insamlingen uppgår till för slutsumma, så kan det användas för att visa på positiva exempel. Och det är något som vi alla kan behöva påminnas om då och då, att det finns hopp.

Filmen som Rebecka Le Moine la upp inför insamlingen:

Mer att läsa