Gå till innehållet

Stort intresse för att få insikter om insekter

Kursdeltagarna från Ölands folkhögskola studerar och fotograferar bland annat bivargar och läppsteklar i sanden. Foto: Erik Hansson

Håller naturintresset i Sverige på att öka? Det finns mycket som tyder på det i landets växande naturföreningar. Ett annat tydligt exempel är Ölands folkhögskolas oerhört populära insektskurser som blir fullbokade inom ett dygn och vars väntelista är lång.

Jag är själv en av de “drabbade”. När jag insåg att jag skulle vara på Öland samtidigt som Ölands folkhögskolas kurs Insikter om insekter tänkte jag att jag skulle passa på att få lite bättre koll på leddjuren runt omkring mig. Jag tyckte jag var ute i god tid när jag skulle boka kursen någon dag efter att den utannonserades, men de 15 platserna blev fullsatta redan efter några timmar. Jag hade inte en chans. Även kursen i makrofotografering, som hålls av prisbelönta makrofotografen John Hallmén, blev snabbt fullbokad.

Tack vare det här reportaget kunde jag åtminstone få en inblick i den populära kursen och dess upplägg. Det gjorde inte mitt sug efter att gå kursen mindre.

Jag träffar kursdeltagarna vid naturreservatet Gårdby sandhed. Det är ett område som betats i 800 år och det har skapat förutsättningar för ett rikt växt- och insektsliv. Här växer typiska arter som tofsäxing, backtimjan och den gula, ståtliga hedblomstern, men för kursens deltagare är det av något större intresse att här också finns exempelvis den rödlistade fjärilen svartfläckig blåvinge och ett synnerligen rikt bestånd av bivargar och läppsteklar.

Håvningen börjar redan vid parkeringen och flera intressanta arter hittades. Foto: Erik Hansson

Med håven i högsta hugg
De cirka 15 deltagarna väller ut ur folkhögskolans buss med håvarna i högsta hugg och det blir direkt ett aktivt letande i sanden vid parkeringen och bland blommorna i vägrenen. Läraren Pav Johnsson, naturguide, författare och biolog känd från tv-programmet “Det stora fågeläventyret”, berättar om vilka arter som finns i området, hur de ser ut och hur de lever. En eller annan minnesregel eller kul anekdot följer också med. För någon som påstår sig kunna “lite om rätt så mycket i naturen” sitter Pav Johnsson snarare på väldigt mycket information om naturen.

Svartfläckig blåvinge – en sällsynt art som kan hittas vid Gårdby sandhed. Foto: Erik Hansson

Ibland då och då blir han avbruten när kursdeltagarna har håvat in något spännande som de vill fråga om. Många av fynden resulterar i utrop som “Åh! Kom och kolla på den här!” och “Här är den ju!” varpå den utspridda gruppen snabbt bildar en tät klunga runt det senaste fyndet. Efter en liten lektion om den hittade arten sprids deltagarna ut igen över ängsmarken.

Delaktighet och upptäckarglädje
Det är inte svårt att förstå att kursen är populär. Alla som deltar i kursen deltar också i högsta grad i upptäckandet. Det är tack vare deras letande som mycket av krypen hittas och det skapar en stor delaktighet. Kursen förutsätter dock inte att du ska kunna någonting i förväg. Det ställs frågor om allt möjligt och Pav Johnsson tycks ha svar på det mesta. Annars letar han upp det.

Pav Johnsson spanar in en spenslig sandstekel. Även Dave Karlsson från Station Linné är lärare på kursen. Foto: Erik Hansson

Enbart på parkeringen får deltagarna chans att studera fascinerande parasiten bivargar, läppsteklarna med sina gröna ögon, målarten svartfläckig blåvinge, den rejäla spensliga sandstekeln och flera andra arter. Efter att fynden dokumenterats och diskuterats släpps de åter ut i friheten.

Fotograferna lägger sig i sanden
Efter en stund anländer även makrofotogänget. De är något mer målmedvetna. Siktet är inställt på ett sandigt område strax utanför naturreservatet. Det blir snart klart varför. Här är fullt av läppsteklar och bivargar. De landar i sanden och gräver små hålor genom att skotta sanden bakom sig, som små sexbenta hundar. Makrofotograferna lägger sig raklånga i sanden och väntar in rätt motiv. De tycks inte ha några problem att ligga still i solen på en av sommarens varmaste dagar.

En trolig hedblåvinge som dröjde sig kvar hos en av deltagarna. Foto: Erik Hansson

Deras lärare John Hallmén, håller kursen för tredje året i rad och han ägnar sig under kursdagarna inte själv åt så mycket fotograferande. Han går runt och hjälper deltagarna med kamerainställningarna och ger tips. Ett råd som han återkommer till handlar om fokus.

– Att stänga av autofokus, ställa in fokusavståndet manuellt på förhand och sedan sätta skärpeplanet där man vill ha det genom att flytta utrustningen i förhållande till motivet gör att det blir mycket lättare att hålla kameran stabilt och hitta motivet i sökaren, berättar han.

Deltagarna på makrofotokursen består av en brokig skara i alla åldrar. Både kvinnor och män och med olika utrustning. Alla verkar dock helt uppslukade av de små steklarna och att döma av de bilder som togs under dagen har de redan fått bra koll på sin utrustning och de nödvändiga inställningarna. 

– Den största aha-upplevelsen brukar ske redan första dagen när deltagarna får lära sig hur man med enkla medel kan utnyttja blixten för att få riktigt bra skärpa i bilderna, förklarar John Hallmén.

Från svårfylld till platsbrist
Pav Johnsson berättar att “Insikter om insekter” började för drygt tio år sedan och att de då hade svårt att få deltagare. Efter en paus på något år tog de upp den igen och sakta men säkert ökade intresset till att det nu är en lång väntelista varje år.

– Dels tror jag det återspeglar en positiv ryktesspridning – de som går kursen får väldigt mycket kunskap med sig på bara fem dagar och upplevelser för livet från naturparadiset Öland. Dels tror jag att sociala medier gjort att fler hittar till entomologin. Dels har vi krysshungriga före detta fågelskådare som hittat roligare jaktmarker, men framför allt så har avståndet minskat mellan de som kan väldigt mycket och de som är nyfikna. Det är lättare att hitta till lite nischade naturintressen idag. 

Om du drar dig till minnes vilka som deltagit genom åren – finns det några tydliga typiska deltagare och har det ändrats genom åren?
– Oj, vilken bra fråga! Nja, jag minns särskilt väl första kursen, som lockade en oerhört bred skara deltagare. Det gick knappt att hitta någon röd tråd den gången, vilket var en utmaning, men kul. Jag skulle kanske säga att idag har dels andelen fotointresserade ökat, och dels andelen som gått helt andra kurser på Ölands folkhögskola. De gillar platsen och sommarkurskonceptet, men är modiga nog att prova något de inte alls vet något om.

Gårdby sandhed en solig sommardag kräver både huvudbonad och engagerade deltagare. Foto: Erik Hansson

Det har också genom åren varit flera deltagare som befunnit sig i processen att återhämta sig från utmattningssyndrom, berättar Pav Johnsson. De har uppskattat kursen för att den varit ett sätt att göra något kul som inte ställer några krav på deltagarna.

Vilka programpunkter brukar deltagarna tycka särskilt mycket om?
– Tveklöst är det utflykterna till några av Ölands mest insektsrika marker. Kanske extra kul brukar våra lys efter nattfjärilar vara, som ibland kryddas med svärmande ekoxar och inpejlade fladdermöss i skymningen.

Vad var årets höjdpunkt för din egen del?
– 
Det var nog när jag såg en blandad grupp med makrofotografer och håvförsedda nybörjarentomologer förtjust upptäcka mångfalden vid Lenstad ängar första kvällen. 

Även makrofotokursen hyllas av deltagarna. I en sluten grupp på Facebook delar de med sig av sina bilder från kursen och det är en imponerande kvalitet på foton av exempelvis mindre klubbgräshoppa, gårdscitronbi, svavelbagge och många andra arter. John Hallmén beskrivs som en “fantastisk lärare” och kursen som ett “minne för livet”. Det är kanske inte så konstigt att det är huggsexa om platserna till kursen.

Nästa chans att gå “Insikter om insekter” är sommaren 2019. Biljetterna släpps klockan 8:00 den 1 december. Det är först till kvarn som gäller.

Mer att läsa