Gå till innehållet

Stort internationellt tillslag mot illegal handel med djur

Apa som beslagtagits i en räd i Spanien. Foto: © Interpol

Ett stort internationellt tillslag i 43 länder mot illegal handel med vilda djur har resulterat i att nästan 900 misstänkta brottslingar identifierats, 4770 fåglar räddats och flera ton elfenben och myrkotteskal beslagtagits. Det gjordes även tillslag mot Antikmässan i Sverige. 

Sammanlagt beslagtogs illegala produkter till ett värde av 5,1 miljoner dollar (över 45 miljoner kronor). Det rörde sig bland annat om 60 ton trä, 4770 fåglar, 1240 reptiler, 100 vilda katter, 2,75 ton myrkotteskal, 2,54 obehandlat elfenben och 180 döda sjöhästar. Operationen, som gick under namnet Thunderbird har hittills resulterat i 89 fängelsestraff på upp till sju år.

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

En inspärrad pilgrimsfalk hittades i Spanien. Foto: © Interpol

Interpol beskriver den internationella operationen som en framgång för samarbetet mellan internationella polismyndigheter och skriver i ett pressmeddelande att de kommer fortsätta bekämpa brottslighet kopplad till vilda djur och skogar “för att skydda dagens resurser för framtida generationer”.

 

I Sverige deltog polisen i insatsen och gjorde ett tillslag mot Antikmässan i Stockholm:
– Det genomfördes bland annat en kontroll mot årets antikmässa i Stockholm i samverkan med Länsstyrelsen i Stockholm och Jordbruksverket. På mässan beslagtogs bland annat tigertänder, vargskinnspäls och en väska av krokodilskinn, säger Filippo Bassini vid utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen (Noa), i ett pressmeddelande.

 

Källor: Interpol och SVT

Mer att läsa