Gå till innehållet

Stort engagemang har gett nya fakta om fjällugglor

Fjälluggla. Foto: Rick Leche via Flickr http://www.flickr.com/photos/rick_leche/

Fjälluggla. Foto: Rick Leche via Flickr 

Ett nytt projekt som snabbt fått finansiering via allmänheten har lett till nya kunskaper om fjällugglor och deras beteenden. 

De två senaste vintrarna har det setts rekordmånga fjällugglor i Nordamerika och deras närvaro har väckt både mycket uppmärksamhet och ett stort engagemang. Tack vare det samlades det snabbt in hundratusentals kronor från allmänheten till att finansiera “Project Snowstorm” som jobbar med att följa och studera fjällugglorna.

Pengarna räckte bland annat till DNA-prover och högteknologiska sändare att fästa på fjällugglorna. Förra vintern försågs 22 fjällugglor med sändare och fler märks i år.

Project Snowstorm har kommit fram till att fjällugglorna inte flyttat söderut i så stora antal på grund av svält. De flesta som fångats in har varit vid god hälsa och haft ett bra fettlager. Den stora migrationen orsakades troligen istället av att det fanns så gott om gnagare i norr.

Med hjälp av sändarna har man också kunnat konstatera att ugglorna jagar änder och andra fåglar till havs på nätterna och då gärna använder bojar som utkikspunkter. De patrullerar också vakar i frusna vatten där det samlas mycket änder.

En annan sak projektet avslöjat är att fjällugglorna rör sig väldigt olika. Vissa håller sig inom ett område på en dryg kvadratkilometer medan andra förflyttar sig hundratals kilometer på några veckor.

Senast Sverige hade en invasion av fjällugglor var vintern 1999/2000 då det upptäcktes fjällugglor på mängder av ställen i södra Sverige. Bland annat befann sig fyra individer i ett område på Öland i över tre månader.

Läs mer:
Våra artiklar om fjällugglor.

Mer att läsa