Gå till innehållet

Största räkningen av elefanter hittills visar värre läge än man tidigare trott

Afrikansk elefant i Tanzania. Foto: Niclas Ahlberg http://niclasahlberg.se/

Afrikansk elefant i Tanzania. Foto: Niclas Ahlberg 

Den hittills största räkningen av elefanter i Afrika har nu genomförts och läget är värre än man hittills trott, enligt National Geographic. Det återstår nu 352 271 savannelefanter. På tio år har 144 000 elefanter skjutits eller dött på grund av minskande livsmiljöer.

Räkningen har gjorts från luften i 18 afrikanska länder och kom fram till att det nu bara återstår 352 271 elefanter i Afrika. Det kan låta mycket, men det dödas ungefär 27 000 elefanter varje år och tjuvskyttet ökar i hela världsdelen. Enligt Mike Chase, forskare och grundare av Elephants Without Borders, ökar takten i en sådan hastighet att hälften av dagens elefanter kan vara borta om bara tio år.

Skogslevende elefanter var inte inkluderade i studien eftersom de är svåra att räkna från luften, men enligt en tidigare studie har det skett en “utspridd och katastrofal” minskning av antalet, på grund av tjuvjakt och minskande av livsmiljöer.

– Vi har tidigare sagt att vi inte har tillräckligt precisa, pålitliga uppskattningar och att de är spekulativa. Nu har vi bättre och mer precisa vetenskapliga data än någonsin tidigare och har möjlighet att ge de här djuren en andra chans, säger Mike Chase.

I de flesta länder i Afrika minskar antalet elefanter och värst är läget i Tanzania och Mozambique, men det finns undantag. I Burkina Faso, Benin och Niger ökar antalet och det ser även ljusare ut i Sydafrika, Uganda och Malawi. Flest elefanter finns i dagsläget i Botswana. Där finns det 130 000 individer och populationen är relativt stabil än så länge.

Källa och mer information: National Geographic

Mer att läsa