Gå till innehållet

Storsatsning på Ejderns dag 8-9 april

Ejdrar. Foto: Erik Hansson

Den 8 och 9 april arrangerar Naturskyddsföreningen i Ystad Ejderns dag i Kåseberga hamn. Under helgen kommer man kunna följa det mäktiga fågelsträcket längs Sveriges södra kust via stora tv-skärmar och med kommentarer av kunniga fågelskådare. Dessutom hålls föredrag om fåglar och naturen i sydöstra Skåne.

Kåseberga hamn är en av de bästa platserna i Sverige för att uppleva sjöfågelsträcket på våren. I början av april kan det passerar 50 000 individer och förutom ejdrar finns det chans att få se upp emot ett femtiotal arter av änder, lommar, doppingar, svanar, gäss, tranor, tärnor, måsar, trutar, alkor, snäppor, spovar och labbar som är på väg norrut i Östersjön.

Naturskyddsföreningen i Ystad har byggt upp en fågelstudio på uteserveringen vid Kåseberga Rökeri och via tv-skärmar kommenteras sjöfågelsträcket av Anders Wirdheim, programledare för Pippipodden och tidigare informationsansvarig för Birdlife Sverige. Dessutom medverkar Sven Svensson (ornitolog, fotograf och konstnär med stor erfarenhet av fågelskådning i Kåseberga) och Sindre Magnusson (ordförande i Naturskyddsföreningen Ystad och projektledare för Ejderns dag).

Varje timme kommer det dessutom hållas föredrag på 15 minuter om fågelskådning och naturvård. Fokus sker på betydelsen av att ha våtmarker och ekologiskt livskraftiga vattendrag i landskapet eftersom utarmningen av naturen även drabbar Österlen. En av föreläsarna är boxaren och nyblivna fågelskådaren Armand Krajnc, som är aktuell i SVT:s “Det stora fågeläventyret”.

Sindre Magnusson berättar att det kommer vara minst tre personer som filmar och fotograferar fåglarna och som sedan visas på tv-skärmarna.

Eventet verkar ganska påkostat – hur mycket har det kostat?
– Jag driver det ideellt och det bygger på en hel del ideell medverkan men vi anlitar proffs också för att ta hand om filmkamera, kamera och få hop studion, berättar Sindre Magnusson. Med sponsring och bidrag från fyra håll blir det cirka 200 000 kr i kostnader. 

Sträckskådning är ganska krävande och svårt – tror du att det kommer bli en utmaning att få fram tjusningen även för nybörjare?
– Både ljus och avstånd blir en utmaning. Vi gjorde en testkörning 2009 med medelbra resultat, men nu har vi bättre teknik i alla led så vi tror att det ska bli ett fullgott resultat. 

Är planen att evenemanget kommer bli årligen återkommande?
– Om det drar folk gör vi om det. 

Hela evenemanget är gratis och pågår mellan 08.00 och 16.00 både under lördagen och söndagen.
.
Mer information om Ejderns dag finns i Facebook- eventet.

Mer att läsa