Gå till innehållet

Storbritannien utropar miljönödläge

Skolstrejk för klimatet varje fredag i Stockholm. Strejken har pågått i flera månader. Foto: Erik Hansson

Storbritanniens parlament har utropat ett miljö- och klimatnödläge. Även om utannonseringen inte innefattar några specifika löften från politikerna, anses det vara ett stort steg framåt. 

Den senaste tidens stora protester och manifestationer från miljöaktivisterna Extinction Rebellion har krävt att det utropas ett miljönödläge och Greta Thunberg har vid flera tillfällen påpekat att vi inte kan lösa miljö- och klimatkrisen om vi inte behandlar den som en kris. För bara en vecka sedan talade hon i det brittiska parlamentet och krävde att landet gör mycket mer för att stoppa klimatförändringarna.

Arbetarpartiet Labours ledare Jeremy Corbyn menade att beslutet i Storbritannien kan orsaka en våg av agerande i världens parlament och regeringar.

– Vi lovar att arbeta så nära som möjligt med länder som menar allvar med att stoppa klimatkatastrofen och kommer visa tydligt för USAs president Donald Trump att han inte kan ignorera internationella överenskommelser och måste agera mot klimatkrisen, sa han enligt BBC.

Tidigare i veckan har både Wales och Skottland utropat miljönödlägen, vilket även ett dussintal städer, som London och Manchester, gjort tidigare.

I dagsläget har Storbritannien bara lovat att minska kolutsläppen med 80 procent till år 2050, men nu kräver Labour att landet når nollutsläpp innan 2050, att det skapas förutsättningar för omfattande återskapande av landets natur och att det skapas en “zero waste economy” inom sex månader.

Källor: BBC och CNN

Mer att läsa