Gå till innehållet

Storbritannien tillåter bidödande bekämpningsmedel

Jordbrukare i Storbritannien tillåts använda bidödande insektsmedel som innehåller neonikotinoider efter att regeringen upphävt EU:s förbud och tystat sina egna experter.

Jordbrukare i Storbritannien kan använda de svartlistade insektsmedel som innehåller neonikotinoider under 120 dagar för att bekämpa skadeinsekter. Regeringens beslut får hård kritik, inte minst efter att The Guardian avslöjat att regeringen tystat sina egna experter.

Över en halv miljon människor har skrivit under en protest mot hävandet av förbudet och Paul de Zylva, som jobbar med bikanpanjer för Friends of the Earth är starkt kritisk till beslutet.

– Det är en skandal att regeringen har lagt sig för NFU:s (nationella jordbruksförbundets) press. Ännu mer forskning har visat hur farliga dessa kemikalier är för bin och andra pollinatörer. NFU påstår att skördarna varit dåliga i landet, men det stöds varken av forskning eller skördestatistik.

Kritiker menar att regeringen nu gett efter för kortsiktiga ekonomiska intressen och äventyrar landets jordbruk i framtiden.

Läs mer:
• Våra artiklar om neonikotinoider
• Fler artiklar om bin

Källa: The Guardian

Mer att läsa