Gå till innehållet

Storbritannien har världens överlägset största legala export av elfenben

Elfenben. Foto: Vikalpa via Flickr 

I en ny undersökning av Environmental Investigation Agency (EIA) pekas Storbritannien ut som världens överlägset största exportör av legalt elfenben. Landet exporterade nästan fyra gånger så mycket elfenben under åren 2010-2015 jämfört med USA, som kom på andra plats i undersökningen.

Över 36 000 föremål av elfenben exporterades från Storbritannien mellan åren 2010 och 2015 och över 13 000 av dem skickades till Kina och Hong Kong, som enligt EIA anses vara knutpunkter för smuggling av “blodselfenben”.

LÄS ÄVEN: • Kina förbjuder handel med elfenben 2017

– Storbritanniens elfenbensexport stimulerar efterfrågan globalt sett, inte minst i Hong Kong och Kina, två av världens största marknader för både legalt och illegalt elfenben. Samtidigt som myndigheterna i Kina arbetar mot att stänga den inhemska marknaden mot slutet av 2017 fortsätter Storbritannien att skicka stora mängder elfenben till Kina, säger EIA:s verkställande direktör Mary Rice.

EIA anser att Storbritannien omedelbart måste sluta dela ut tillstånd för att exportera elfenben och att den legala marknaden öppnar upp för möjligheten att förfalska nytt elfenben som gammalt.

LÄS ÄVEN: • 90 procent av elfenben till salu kommer från nyskjutna elefanter

Det är fortfarande tillåtet enligt internationell rätt för länder att exportera elfenben som är bearbetat innan 1976. Tidigare i år röstades ett förslag om totalförbud ner av den brittiska regeringen.

LÄS ÄVEN: • Största räkningen av elefanter hittills visar värre läge än man tidigare trott

I våras röstade även Sveriges riksdag nej till en motion från Stina Bergström (mp) om ett totalt förbud mot handel med elfenben. Enbart Vänsterpartiet röstade för motionen. Riksdagens beslut motiverades av att det anses räcka med kommande skärpningar av internationella lagar via Citeskonventionen, samt att konventionen menar att “vissa afri­kanska elefantpopulationer anses vara livskraftiga“. Enligt den internationella rödlistan från IUCN är dock afrikanska elefanter listade som “sårbara” och enligt en studie från förra året kan världens elefanter vara utrotade om tio år.

Källa: EIA

Mer att läsa