Gå till innehållet

Forskare: Kan stora skogar skydda mot orkaner?

Skogar och orkaner har en gemensam faktor – fukt i atmosfären. Nya studier, som Forest News hänvisar till, påstår att ju fler stora skogar, desto färre och mindre kraftfulla orkaner.

Enligt teorin, som har fått kritik och ännu inte utsatts för tillräcklig vetenskaplig granskning, genererar både skogar och orkaner stora mängder regn. I Amazonas regnskogar kan det komma över två meter regn om året. I en enda orkan kan det regna två kubikkilometer regn per dag. Allt detta regn kommer från atmosfären, men det verkar som att stora skogar kan minska risken för att orkaner ska uppstå.

LÄS ÄVEN: • Avskogningen ökar kraftigt i Amazonas

– Enligt våra studier kan skogar skydda inlandsregioner från extrema stormar, skriver Douglas Sheil vid Center for International Forestry Research (CIFOR), en internationell forskningsgrupp som studerar skog.

Skogar hämtar fukt från atmosfären som kommer från havet och bidrar därmed till att minska risken för att orkaner bildas och att de blir starka, menar Douglas Sheil och hans kollegor. Skogarna absorberar enligt den här teorin, som “” energi och lugnar vindar. Istället för att koncentrera nederbörd och vindar i en orkan sprider skogar ut nederbörden både tidsmässigt och geografiskt.

Forskarna menar att det är därför det så sällan uppstår orkaner i södra Atlanten där det finns relativt mycket skog. I takt med att skogar försvinner kan orkaner bli starkare och uppstå oftare.

– Skogar spelar flera roller för att bibehålla den globala vattencykeln och för att stabilisera klimatet. Genom att avverka skog påverkas dessa processer negativt. Vi kan nu också troligen lägga till allt frekventare orkaner till listan av potentiella effekter. Att ignorera den allvarliga situationen för världens skogar är att be om trubbel, avslutar Douglas Sheil.

Källa: Forest News

Mer att läsa