Gå till innehållet

Stora protester planeras mot Preemraff och fossilindustrin

Preemraff i Lysekil. Foto: MarcusroosEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Preem planerar att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Om anläggningen blir av kommer det stå för landets största enskilda utsläpp av koldioxid. Nu mobiliseras för stora protester den 10 mars, både i Lysekil och på flera andra håll i landet.

Anledningen till att protesterna äger rum den 10 mars är för att Mark- och miljööverdomstolen har förhandlingar om ärendet 10-13 mars. Därefter kommer de skriva ett yttrande som underlag för regeringens beslut.

En av organisationerna bakom protesterna är Fältbiologerna. Deras vice ordförande Leo Rudberg förklarar varför Preemraff måste stoppas, trots att Preem hävdar att deras raffinaderi behövs för att göra fartygsbränslet mer miljövänligt:

– Om klimathotet ska besegras kan vi inte bygga ut oljeindustrin – istället måste vi börja avveckla den. Den världsledande miljöprofessorn Johan Rockström konstaterade i sitt Vinterprogram i Sveriges Radio att Preemraff-utbyggnaden direkt strider mot de klimatmål vi måste nå för att inte riskera katastrofal upphettning. Preems propaganda är vilseledande greenwashing. Fältbiologerna står i solidaritet med de urfolk, rasifierade och fattiga som drabbas värst av krisen. Vi vägrar acceptera att Preem och andra storföretag och stater tjänar pengar på att riskera människors liv, säger Leo Rudberg.

Leo Rudberg. Foto: Adam Alexander Johansson/AdaMedia Med Mera

Ett vanligt argument för liknande projekt är att det är bättre att det sker i Sverige med våra miljölagar än i länder med sämre miljölagar. Vad säger du om det?
– Argumentet bygger på ovetenskaplig nationalism. För att undvika klimatkatastrof måste fossilindustrin stoppas i alla länder – inklusive Sverige. Det är forskarna tydliga med. Dessutom har Sverige oförtjänt gott rykte i miljöfrågor. Faktum är att Sverige är ett av världens 15 sämsta länder för miljön, sett till ekologiskt fotavtryck per capita. Nu är det upp till bevis för svenska politiker. Vill vi leva upp till vårt goda rykte och visa vägen in i en framtid inom planetens gränser, eller vill vi prioritera pengar framför överlevnad och ge andra makthavare en ursäkt att göra detsamma? Vi i Fältbiologerna kommer alltid ta kampen för mänskliga rättigheter och miljörättvisa – mot de industrier som vill offra dessa principer på tillväxtens altare.

Aktionen i Lysekil planeras av massor av medmänniskor och organisationer i miljörörelsen, under parollen “Stoppa Preemraff“. Fältbiologerna ansluter till protesterna både genom en gemensam resa som är gratis för alla 6-26 att följa med på (anmäl dig här) och genom stödmanifestationer på andra orter.

I Stockholm kommer det arrangeras en stor demonstration på Medborgarplatsen klockan 17:30-18:30, som även bland andra Rädda Barnens ungdomsförbund, Skiftet, Extinction Rebellion och flera politiska ungdomsförbund står bakom. Även i Lund arrangerar Fältbiologerna en manifestation klockan 18-19 på Stortorget.

Mer att läsa