Gå till innehållet

Stora protester mot visentjakt i Polen

Visent i Avesta visentpark. Foto: Calle Eklund via Wikimedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21091917

Visent i Avesta visentpark. Foto: Calle Eklund via Wikimedia, CC BY-SA 3.0.

Ungefär 50 000 personer har skrivit under en protestlista mot att Polens regering öppnar upp för jakt på visenter, en art som IUCN:s rödlista klassar som “sårbar”.

I början av 1900-talet var visenten utrotad i det vilda, men har sedan dess återintroducerats från fångenskap och lever idag vilt i bland annat Polen. Arten har kommit att bli en symbol för Polens natur och ett lyckat projekt för att återskapa en vild population i Europa.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga visenter utsläppta i det vilda

Därför menar Greenpeace i Polen att jakten borde stoppas, framför allt den som görs för kommersiella syften. En protestlista har samlat in ungefär 50 000 namn som hoppas att polens premiärminister Beata Szydlo ska stoppa jakten.

LÄS ÄVEN: • Visenter kan planteras ut i Sverige

Sammanlagt lever det idag ungefär 1500 visenter vilt i Polen, varav 111 stycken i urskogen Borki där Polens miljömyndigheter nu öppnat upp för jakt på tio individer. De anser att det finns för många visenter där och att de hotas av tuberkulos. Greenpeace i Polen menar dock att beslutet inte fattats på vetenskapliga grunder och att det åtminstone borde göras en vetenskaplig studie innan jakten tillåts.

Källa: AP via DW

Mer att läsa