Gå till innehållet

Stora problem med turister som vill se den världsberömda vita älgen

Den vita älgen. Foto: Ingemar Pettersson 

Den senaste tiden har en vit älg i Sverige fått enorm uppmärksamhet i både svensk och internationell media. Den svenska naturen har fått marknadsföring världen över, men för de boende i området och för älgen själv har uppmärksamheten lett till stora problem med folk som inte kan uppföra sig. 

Den stora vita älgtjuren är numera omskriven i mängder av media både i Sverige och i internationell media som BBC, Treehugger och Independent. Artiklarna baseras framför allt på en film där älgen “badar” som fått enorma mängder visningar, inte minst eftersom den paketeras med historien att filmaren letat efter älgen i flera års tid.

LÄS ÄVEN: • Våra riktlinjer om hur man uppför sig i naturen

Någon som följt den vita älgtjuren på nära håll längre än så är naturfotografen Ingemar Pettersson. Han har i flera år tackat nej till att medverka i media och ge älgen mer uppmärksamhet eftersom han varit orolig för hur det ska påverka älgen och lokalsamhället. Hans farhågor har mer än besannats den senaste tiden och det är värt att påpeka att det han berättar här under utspelade sig dagarna innan den vita älgen blev internationellt känd.

– En vit älg är ju så unikt så folk går över lik oavsett “nivå”. Älgen har fått hela registret av fotografer att göra vansinniga övertramp, berättar han för Natursidan.

Det cirkulerar numera ständigt många bilar i området som vill försöka få syn på älgen och i förra veckan fick Ingemar Pettersson se ordentliga övertramp mot normalt beteende i naturen. När älgen hittades började bilarna parkera längs en 70-väg så nära älgen som möjligt och ett 15-tal personer gick in med sina kameror i en privat trädgård för att få bra bilder. Till slut fick fastighetsägaren nog och jagade bort både fotografer och älgen.

Eftersom älgen är relativt stilla och inte speciellt rädd för människor utspelar sig det här scenariot flera gånger i veckan.

– Jag är helt mållös över hur man kan uppföra sig så mot lokalbefolkningen, skriver Ingemar Pettersson på sin webbplats.

När älgen går undan väljer Ingemar och flera andra att avbryta eller vänta, men andra följer efter och försöker komma närmare och närmare. Älgen blev något präglad på människor redan som kalv då älgens mamma dog när den var liten och man fällde aspar till den så att den skulle klara sig över första vintern. Men den nästan konstanta närvaron av människor nu gör bara situationen värre. Älgen är numera van vid människor och är “mer eller mindre helt tam”.

LÄS ÄVEN: • Flera vita älgar har skjutits under älgjakten

– Något är ju mycket fel när man skryter om att man har den på fem meters håll. Var är respekten för det ”vilda”? För mig så har något gått fel om jag får ett vilt djur på under 10 meter, speciellt om vi pratar om så här stora djur.

Ingemar Pettersson menar att det inte finns någon älg eller några boende som tål dessa oerhörda övertramp som man gör i jakten på fina bilder eller filmer. Förutom att folk ofta går in i trädgårdar, ställer sig nära hus, parkerar galet längs vägarna, följer efter älgen och går nära den, så händer det också att folk klappar i händerna för att skrämma upp den om älgen lagt sig för att vila i skogen.

Nu verkar det som att polisen har börjat bevaka området för att försöka få slut på övertrampen.

– Hur långt har det inte gått om älgfotografer tar resurser från polisen, det handlar troligen om trafikbevakning på grund av alla direkt farliga parkeringar. Det kan även handla om fastighetsägare som blir utsatta för dessa fotografer. Jag tror knapp på vad jag själv skriver själv men det går inte att blunda för fakta. Detta är nog bland det sjukaste som har hänt i landet gällande naturfotografering, jag borde knappt skriva det här, skriver Ingemar Pettersson.

Han är noga med att påpeka att många naturfotografer sköter sig väl genom att parkera rätt, hålla avstånd till älgen och visa den hänsyn. Det gäller inte minst många av de lokala naturfotograferna som följt älgen i många år. Övertrampen sker dessutom verkligen inte bara av fotografer. Många försöker fotografera älgen med vanliga mobiltelefoner och försöker då komma så nära som 10 meter från älgen för att få bra bilder.

– Jag får ont i hjärtat, för detta kommer aldrig sluta väl varken med älgen eller området.

Se Ingemar Petterssons bilder på hans webbplats, Facebook eller Instagram.

Läs mer

Mer att läsa