Gå till innehållet

Stora klimat­strejker 15 och 22 september

Fem år efter att Fridays for future startades kommer det arrangeras en hel vecka av aktioner för klimatet och social rättvisa. Bakom aktionerna står över 100 organisationer, grupper och rörelser.

– Den fossila eran måste få ett slut. Trots de dödliga konsekvenserna som vårt fossilberoende för med sig fortsätter den icke förnybara industrin att sluka miljarder i subventioner, investeringar och utbetalningar samtidigt som den tjänar exponentiellt mer. Allt detta på bekostnad av de mest sårbara samhällena i frontlinjen av klimatkrisen. Det är hög tid att stå upp för internationell solidaritet och organisera oss för klimaträttvisa, säger Linna Gadde från Fridays For Future Norrköping.

Norrköping är en av städerna som kommer arrangera en klimatdemonstration den 15 september (alla platser och datum här nedan). Anledningen till att Fridays for future fortsätter att arrangera klimatdemonstrationer efter fem års verksamhet är att de anser att alldeles för lite görs, trots sommarens många förödande extremväder, rekordhöga temperaturer och koldioxidnivåer.

Böner, stand-up och blockader

Under det som kallas Week of Action får de sällskap av över 100 organisationer, grupper och rörelser, däribland Amnesty International Sverige, Black Lives Matter Sweden, Extinction Rebellion, Greenpeace, Oxfam Sverige och Barnfonden. Tillsammans kommer de arrangera en serie aktioner – allt från blockader och demonstrationer till föreläsningar, böner, stand-up och danskvällar. Organisationerna har samlats i en strävan efter antirasism, feminism och ekologisk rättvisa.

– Vi vill arbeta tillsammans för att ställa om systemet för ett värdigt liv inom de planetära gränserna, säger Esmeralda Sjögren från Momentum.

Strejker fredag 15 september

Borås, vid Röda kvarn, kl 16:30
Karlskrona, Klaipedaplatsen, kl 12-14
Linköping, kl 14 Stora torget och 22/9 Stadshuset kl 16
Lund, Stortorget, kl 16
Malmö, start Malmö stadshus, kl 17-18:30
Nyköping, Nyköpings stadshus kl 15:30
Sundsvall, Stora torget, kl 17
Umeå, Rådhustorget, kl 15:15-17 och 22/9 Rådhustorget 11.30-13.30
Uppsala, Forumtorget, kl 15-17
Örebro, cykeldemonstrationkl 16-17, samling vid Rådhustrappan kl 16

Strejker fredag 22 september

22/9 Göteborg, mer info kommer
22/9 Rättvik, framför kommunhuset, kl 16-17
22/9 Stockholm, start på Mynttorget, kl 12:00 – gästas av artisterna 1.Cuz och GRANT

Källa: Fridays for Future

Mer att läsa