Gå till innehållet

Stora antielfenben-kampanjer i Kina ger resultat?

På affischen står det "Skydda Afrikas pandor – elefanterna. När köpandet slutar kan dödandet upphöra. Bild från WildAid

På affischen står det “Skydda Afrikas pandor – elefanterna. När köpandet slutar kan dödandet upphöra. Bild från WildAid

I slutet av förra året fick en artikel om jakten på elefanters elfenben från den kinesiska tidningen Southern Weekly enorm spridning i kinesiska sociala medier. På en månad hade artikeln delats över tio miljoner gånger och skapade så mycket uppmärksamhet att även finanstidningar, som inte brukar skriva om ämnet, tog upp det.

Artikeln hade rubriken “Blodselfenben: Bakom det största elfenbenssmugglingsfallet i Kina” och handlade om hur kinesiska konsumenter är huvudorsaken till tjuvjakt på elefanter. Det gjordes även kopplingar mellan elfenbenssmugglingen och terrorism i Afrika.

– Att få inflytelserik mainstream-media att göra kopplingen mellan krisen för elefanter och kinesisk efterfrågan på elfenben är oerhört viktigt, säger Cristián Samper, chef för Wildlife Conservation Society.

I veckan tog också den kinesiska regeringen ett krafttag mot elfenbenshandeln genom att, precis som USA, förstöra sex ton elfenben i en symbolisk gest mot tjuvjakten. Gesten utfördes i direktsändning på nationell tv och hyllades av miljörörelser.

De senaste månaderna har med andra ord många miljoner kineser sett budskapet om att dödandet slutar när handeln upphör.

Källa: Mongabay

Mer att läsa