Gå till innehållet

Stor solförmörkelse 20 mars

Partiell solförmörkelse 2012. Foto: Thephatphilmz  via Wikimedia

Partiell solförmörkelse 2012. Foto: Thephatphilmz via Wikimedia

Fredagen den 20 mars kommer stora delar av norra Europa få uppleva en kraftig solförmörkelse. I Sverige kommer mellan 80 och 93 procent av solen vara täckt mitt på dagen och det gäller att veta hur man ska bete sig för att inte få ögonskador.

Ungefär mellan klockan 9:40 och 12:15 den 20 mars kommer Sverige att få uppleva en kraftig solförmörkelse. Den är som kraftigast i norr där över 90 procent av solen kommer täckas och som minst i södra Sverige med upp till 80 procent förmörkelse. Störst effekt av solförmörkelsen kommer synas mellan 10:50 och 11:10.

Uppdaterat: Tyvärr ser det nu ut att bli molnigt i stora delar av landet. Det är framför allt från Östersund och norrut i Sverige som det väntas klart väder. Detta enligt både Klart.se och SMHI.

Att titta rakt mot solen även under en solförmörkelse kan vara mycket skadligt för ögonen! För att säkert observera fenomenet bör du istället antingen använda en uppochnedvänd kikare en bit från ett vitt papper så att du på pappret kan studera hur solen förändras. Det fungerar också att köpa ett svetsglas från en järnhandlare eller andra sorters filter som gör att du kan titta mot solen. Fler metoder för att studera en solförmörkelse säkert hittas i den här artikeln (pdf) och hos Universe Today.

Om du vill fotografera en solförmörkelse är ett tips att ta kontakt med en kamerabutik för att köpa rätt filter för ditt objektiv och öva sedan i förväg så att du är redo inför den stora dagen. Det är väldigt viktigt att du använder rätt sorts filter och att det är tillräckligt starkt. Norrköpings Astronomiska Klubb rekommenderar ett gråfilter med styrkan “ND 5” (filterfaktor 100 000 och stoppar alla våglängder lika bra). Var även med filter mycket försiktig – du kan förstöra dina ögon permanent! Dessutom riskerar du att skada kameran.

Solförmörkelsen den 20 mars är den kraftigaste som sker i Sverige fram till år 2039.

Film om hur man säkert kan titta på en solförmörkelse:

Källa: YLE, Astroinfo och Pauls Schlyter på Stjärnhimlen.se

Mer att läsa