Gå till innehållet

Stor satsning visar världens skogsskövling i “realtid”

Global Forest Watch (GFW) är ett nytt stort system för att hålla koll på världens skogsavverkning. Det använder sig av information från hundratals miljoner satellitbilder och data från människor på marken för att skapa en bild av hur världens skogar förändras, nästan i realtid. Bakom systemet står Google och över 40 företag, regeringar och organisationer.

Regnskog. Foto: J-P Lahall

Regnskog. Foto: J-P Lahall

Mellan 2000 och 2012 förlorade världen 2,3 miljoner kvadratkilometer träd. Det motsvarar 50 fotbollsplaner per minut, varje dag i över tolv års tid. Samtidigt har det planterats ungefär 800 000 kvadratkilometer ny skog.

Brasilien är det land i världen som minskat sin skövling mest. 2010-2011 skövlades bara hälften så mycket som 2003-2004.

En av de största utmaningarna med att hantera detta problem är att det är svårt att få fram korrekt information. Nu kommer kartan här under uppdateras varje månad vilket kommer göra det enklare att hitta illegal avverkning

– Global Forest Watch kommer förändra hur folk och företag hanterar skogar. Från och med nu kan inte skurkarna gömma sig och de som arbetar för rätt sak kommer att utmärka sig, säger Dr Andrew Steer från amerikanska World Resources Institute (WRI).

Systemet kommer göra det lättare för miljöorganisationer och regeringar att bevisa att avverkning skett och det kommer även gå att skicka ut larm till nätverk när trädavverkning upptäckts. Även stora företag som Nestle och Unilever är med och finansierar systemet för att kunna visa att deras produkter kommer från legala och licensierade skogar. Andra finansinärer är bland anant USA:s, Storbritanniens och Norges regering.

I röda områden har skogsskövling skett medan grönt innebär återplanterade områden. Över lag ser Sverige grönt ut, men zoomar man in finns mängder av röda fläckar över landet.

Källa: BBC

Mer att läsa