Gå till innehållet

Stor risk att USA i vår drabbas av värsta översvämningarna någonsin

Översvämning av floden Missouri 2011. Foto: TSGT Oscar M. Sanchez – Public Domain,

Delar av USA har redan drabbats av historiskt höga nivåer av översvämningar och det rapporteras nu att hela 25 delstater riskerar att drabbas av allvarliga översvämningar inom de närmaste månaderna.

– Översvämningarna i år kan bli värre än något vi sett de senaste åren och till och med värre än de historiska översvämningarna 1993 och 2011, sa Mary C. Erickson, biträdande chef för National Weather Service i ett konferenssamtal med reportrar.

Den dystra rapporten kommer samtidigt som Nebraska, Minnesota, Iowa och andra delstater återhämtar sig från rekordstora översvämningar under vårvintern. Det har drabbat lantbrukare hårt, hela städer har hamnat under vatten och både vägar och broar har spolats bort. Kostnaden enbart för skador på infrastruktur, affärsverksamheter och privata hem beräknas till över 4 miljarder kronor hittills.

LÄS ÄVEN: • Naturlig översvämningsbekämpning i Storbritannien sparar stora summor

Värre kan det bli framöver enligt National Oceanic and Atmospheric Administration. Från och med nu och fram till maj riskerar nästan två tredjedelar av de södra 48 delstaterna att drabbas av stora eller medelstora översvämningar som kan drabba 13 miljoner människor.

LÄS ÄVEN: • Även konservativa tror på klimatförändringar när de drabbas av extremväder

Nederbörden har på sina håll varit dubbelt så stor som normalt, vilket får floder att svämma över. Studier har visat att den globala uppvärmningen kommer öka nederbörden i området.

Källa: New York Times

Mer att läsa