Gå till innehållet

Stor restaurering av älven Ljungan för att gynna biologisk mångfald

Ljnugans övre del. Foto: Ankara - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7304563

Ljungans övre del. Foto: AnkaraEget arbete, CC BY-SA 3.0

Den nedre delen av älven Ljungan ska restaureras för fyra miljoner kronor. Projektet, som ska vara klart hösten 2017, är den största återställningen av Ljungan som genomförts nedanför Viforsens kraftverk och kommer bland annat ge bättre förutsättningar för lax och havsöring.

Ljungan startar öster om Sylarna i Jämtland, rinner nordöst om Helagsfjällen och ut i Storsjön i Härjedalen innan den fortsätter på sin färd mot Bottenhavet. I det här projektet räknar de inblandade med att kraftigt förbättra fisket längs Ljungan och att gynna den biologiska mångfalden.

Det kommer bland annat placeras ut 200 lastbilslaster med stenar och grus i älven för att utöka och förbättra lek- och uppväxtområden för lax och havsöring. Hittills har hälften av pengarna till projektet kommit in, så det är klart att det kommer genomföras åtgärder, men Kenneth Ottosson, fiskerikonsulent och ansvarig för projektet på Sundsvalls kommun, räknar med att resterande pengar kommer beviljas från EU:s havs- och fiskerifond.

– Det känns toppen, det här har vi längtat efter i många decennier och får vi en ökad reproduktion av lax och havsöring så får vi naturligtvis ett bättre fiske också, säger Leo Oras som representerar intressegruppen Ljunganfiskarna.

Källa: SVT Västernorrland

Mer att läsa