Gå till innehållet

Stor restaurangkedja i Hong Kong slutar sälja hajfenssoppa

Hajfenor på marknad i Hong Kong. Foto: Cloneofsnake, CC BY-SA 2.0, Länk

Maxim’s är en av Hong Kongs största restaurangkedjor. När de nu utannonserat att de ska förbjuda hajfenssoppa från och med januari 2020 är det därför ett stort steg, menar naturorganisationen WildAid.

Ungefär 100 miljoner hajar dödas varje år globalt och de flesta av dem blir till ingredienser i hajfenssoppa. Precis som många andra rovdjur som är i toppen av näringskedjan är hajar viktiga för hela ekosystem. Försvinner hajarna kommer det få stora effekter i haven.

LÄS ÄVEN: • Fängelse och mångmiljonböter för rekordstort hajfiske

Nu har ännu en liten framgång nåtts i kampen för att minska hajfisket. Medan en reklamkampanj i Hong Kong uppmanar stadens restauranger att sluta sälja hajfenor har restaurangkedjan Maxim’s tagit ett viktigt steg i den riktningen. Från och med den 1 januari 2020 ska de helt sluta servera hajfenssoppa i sina restauranger. Fram tills dess ska soppan enbart serveras vid särskild förfrågan och vid bokningar som redan gjorts.

LÄS ÄVEN: • Majoritet av hajfenor som säljs öppet kommer från hotade arter

– Det här är en stor seger för hajarna och våra hav. Vi hoppas att det här blir ett ledande exempel för andra restauranger och hotell att ta bort hajfenor från menyn och sluta upp bakom resten av samhället i att skydda våra hav och fisket, säger WildAids vd Peter Knights.

Enligt en en SIFO-undersökning som Världsnaturfonden låtit göra har fem procent av de svarande (vilket skulle motsvara cirka 370 000 svenskar) ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands.

Världsnaturfonden WWF tycker att det är en ologisk dubbelmoral att Sverige har förbud mot allt hajfiske men tillåter försäljning av hajfenssoppa om den är tillagad på lagligt fiskade hajarter. Det har dock visat sig att en majoritet av hajfenor som säljs öppet kommer från hotade arter och kontrollerna är inte alltid att lita på.

Källor: WildAid och The Guardian

Mer att läsa