Gå till innehållet

Stor resekoncern slutar med utflykter till späckhuggare i fångenskap

Det blir inga fler resor med resekoncernen Thomas Cook, där Ving ingår, till djurparker som håller späckhuggare i fångenskap. Det gäller både den hårt kritiserade Loro Parque på Teneriffa och jättekedjan SeaWorld. 

– Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen. Vi är övertygade om att vi som researrangör har en viktig roll att spela för att höja standarden för djuren, något vi vill säkerställa med policyn, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving/Thomas Cook Northern Europe.

LÄS ÄVEN: • Film från Loro Parque på Kanarieöarna visar instängd späckhuggare i panik

Policyn som införts har redan lett till att hela 29 utflyktsmål plockats bort eftersom de inte uppfyllde djurskyddsnormerna utifrån reseorganisationen ABTAs riktlinjer. 20 utflyktsmål fick vara kvar eftersom de anses leva upp till kraven för god djurhållning. Thomas Cook hävdar också att några av dessa besöksmål genomfört förbättringar efter kontroller.

LÄS ÄVEN: • Späckhuggaren Tillikum, huvudpersonen i dokumentären Blackfish, är död

Från och med sommaren 2019 kommer det inte heller bli några utflykter till späckhuggare i djurparker. Ett beslut som uppskattas av Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt:

– Kunskapen om späckhuggare är större i dag än någonsin tidigare. Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag. Thomas Cooks beslut är ett viktigt steg för en mer djurvänlig turism och ligger helt rätt i tiden.

En undersökning som resekoncernen lät göra i Storbritannien, Tyskland och Sverige i maj 2018 visade att över 90 procent av de tillfrågade anser att det är viktigt att researrangörer tar djurrättsfrågor på allvar. Detta till trots var  det dock bara drygt hälften av de tillfrågade som inte lockades av djurattraktioner/shower med späckhuggare och delfiner.

Efter att dokumentären “Blackfish” sändes om späckhuggaren Tilikum i SeaWorld, har allt fler kritiserat SeaWorlds anläggningar och det faktum att de håller späckhuggare i fångenskap. Antalet besökare till kedjans djurparker har sjunkit och Seaworld har meddelat att den nuvarande generationen späckhuggare blir den sista som de har i sina bassänger.

Källa: Pressmeddelande

Mer att läsa