Gå till innehållet

Stor polisinsats för att rädda ung tornfalk

Tornfalk. Foto: Erik Hansson http://www.natursidan.se/fotografer/erik-hansson/

Tornfalk. Foto: Erik Hansson 

Ett samtal från Akademiska sjukhuset i Uppsala om en fågel som flugit in i ett fönster fick polisen att rycka ut. Det konstaterades att det var en tornfalk och en både svår och utmattande räddningsinsats inleddes.

Den unga tornfalken flög in i fönstret redan på måndag eftermiddag, men satt kvar på fönsterblecket på tisdag morgon och verkade ha skadats av kollisionen. Den kunde inte flyga så bra och verkade ha svårt att orientera sig, men räddningsinsatsen blev trots det allt annat än enkel.

Tre poliser, sex brandmän och två brandbilar fick kämpa i fem timmar innan tornfalken var infångad i säkert förvar. Tornfalken fick sedan åka till Stockholm i Djurambulansen för fortsatt vård medan de inblandade i räddningsinsatsen fick pusta ut efter den utmattande aktionen.

– Det kändes bra. Vi var väldigt trötta. Fågeln gav oss en liten motionsrunda där, det var ju som sagt fem timmar som vi hållit på med den. Men det fick ett lyckligt slut där med tornfalken Thomas som jag döpte den till efter en kollega, säger Pontus Hjelm vid Uppsalapolisen till P4 Uppland.

Källa: Polisen och P4 Uppland

Mer att läsa