Gå till innehållet

Stor brittisk livsmedelskedja förbjuder palmolja

Palmoljeplantage. Foto: By Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia – P3260481, CC BY 2.0, Link

I slutet av 2018 förbjuds palmolja i den stora livsmedelsbutiken Icelands egna varumärken. Anledningen till beslutet av den brittiska kedjan är att palmoljan anses förstör tropiska regnskogar i Sydöstra Asien.

– Det finns ingen riktigt hållbar palmolja. Certifierad palmolja förhindrar inte avverkningen i dagsläget och det stoppar inte palmoljeplantagens framväxt. Tills det finns riktig, hållbar palmolja som inte avverkar någon regnskog alls, kommer vi säga nej till palmolja, säger Richard Walker, vd för livsmedelskedjan Iceland, till BBC.

LÄS ÄVEN: • Indonesien ska rädda nationalpark från palmoljeplantager

Produkterna kommer bli lite dyrare att producera, men kostnaden ska tas av företaget och kommer inte påverka priserna till konsumenterna, enligt Richard Walker. Företaget har hittat alternativ till palmoljan.

Iceland meddelade tidigare i år att de dessutom kommer ta bort eller kraftigt reducera alla plastförpackningar från sina egna produkter till i slutet av 2023.

LÄS ÄVEN: • Greenpeace om hur man ska resonera kring palmolja

Enligt BBC ligger palmoljeproduktion bakom hela 8 procent av världens totala skogsavverkning mellan 1990 och 2008. I dagsläget finns det palmolja i nästan hälften av alla varor i Storbritanniens livsmedelsbutiker, men i en undersökning i landet svarade en tredjedel av de tillfrågade att de inte visste vad palmolja är.

Av all palmolja som används går 71 procent till mat, 24 procent till kosmetika och badrumsartiklar medan 5 procent används som biobränsle.

 

Källa: BBC

Mer att läsa