Gå till innehållet

Stor global klimatstrejk 25 mars

Bild från Fridays For Future-strejken 24 maj 2019. Foto: Erik Hansson

Fredag 25 mars är det återigen dags för en global klimatstrejk med 59 demonstrationer enbart i Sverige.

Temat är den här gången en rättvis klimatomställning som inbegriper hela samhället och går under den internationella parollen #PeopleNotProfit samt den nationella hashtagen #RöstFörRättvisa. Rättviseaspekten är viktig för Fridays For Future eftersom den rikaste 1 procenten av världens befolkning är ansvariga för 15 procent av utsläppen och står för 75 gånger högre årliga utsläpp jämfört med den fattigaste hälftens utsläpp.

– Klimatomställningen får inte ske på bekostnad av de boendes på landsbygden, i förorterna, urfolken eller människor utanför Sveriges gränser – som det så ofta pratas om. Med den här första stora strejken för året säger vi att dessa kriser och orättvisor behöver angripas kollektivt, med rättvisa i centrum, säger Sophia Axelsson från Fridays For Future Stockholm.

I dagsläget är 623 strejker planerade i hela världen den 25 mars och 59 i Sverige landet (se alla här). I Stockholm inleds strejken kl 12:30 på Mynttorget med ett demonstrationståg till Tantolunden där det blir tal av bland andra Greta Thunberg, Claudia Kvarnborg och Andreas Magnusson.

Den första större demonstrationen för året blir också startskottet för en proteströrelse under det svenska valåret, som bland annat inbegriper stora protester den 2 september inför riksdagsvalet.

– Klimat och social rättvisa måste prägla hela valdebatten. Vi kan dock inte förvänta oss att kunna genomföra de förändringar som krävs för att hålla oss i linje med Parisavtalet inom dagens system. Det räcker inte längre att bara rösta, vi måste nu också aktivt demonstrera och strejka för att göra våra röster hörda och sätta press på våra makthavare, säger Andreas Magnusson från Fridays For Future Stockholm.

Källa: Pressmeddelande från Fridays For Future

Mer att läsa