Gå till innehållet

Stor brand i Spanien nära naturvärldsarv hotar panterlon

2000 personer har redan evakuerats och brandmännen kämpar nu för att hålla elden utanför nationalparken Donana i södra Spanien. Ett hjälpcenter för den hotade panterlon har också fått evakuerats, varvid ett av djuren dog av stress. Branden var troligen anlagd.

Elden i Spanien är svårbekämpad på grund av kraftiga vindar och en värmebölja som hållit temperaturen på över 40 grader de senaste dagarna. Dessutom är grundvattnet på rekordlåg nivå.

Nu närmar sig elden dessutom den stora nationalparken Donana.

– Vi oroar oss eftersom effekterna kan bli enorma. Donana är antagligen ett av de viktigaste områdena för fåglar i hela Europa och vi är nu mitt i häckningssäsongen för flera arter, berättade ornitologen Carlos Molina som jobbar i reservatet, för Olive Paper.

I Donana lever även panterlon, som anses vara världens mest hotade kattdjur med enbart några hundra individer kvar i det vilda.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: De första viltfödda iberiska lodjuren på 40 år

När elden närmade sig hjälpcentret El Acebuche hade personalen 15 minuter på sig att evakuera sig själva och de djur som fanns på centret. De lyckades fånga in nio vuxna panterlodjur och fem ungar för att transporteras till säkerhet, men ett av djuren dog av stress under evakueringen. 13 andra djur kunder inte fångas in, vilket ledde till att hjälpcentret lämnade dörrarna öppna så att panterlodjuren skulle kunna fly självmant om elden närmade sig.

Under måndagen den 26 juni såg branden ut att vara under bättre kontroll och centret fick besked att de kunde återvända med de evakuerade djuren. Hur det gått för de 13 djuren som inte kunde fångas in är ännu oklart.

LÄS ÄVEN: • Världens mest hotade kattdjur sprider sig i Spanien

Panterlon som inte klarade sig var honan Homer, som varit en av centrets mest framgångsrika. Enbart i år har hon fött två ungar. Panterloungarna som föds under kontrollerade former på El Acebuche placeras ut i det vilda och det har varit en framgångsrik metod. Sedan det öppnade 2005 har hjälpcentret sett till att 128 panterlodjur fötts och fått leva i frihet.

Enligt José Fiscal, miljöminister i det regionala styret i Andalucíen, var elden troligen anlagd. Det rapporterar spanska tidningen El País.

Film från området nära nationalparken Donana:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=FXEeqKZtk4E”]

Källor: Olive Paper, Reuters och Irish News

Mer att läsa