Gå till innehållet

Stor aktion mot tjuvskyttar i Centralafrika

Afrikansk skogselefant (Loxodonta africana cyclotis). Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

Afrikansk skogselefant (Loxodonta africana cyclotis). Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

Den senaste tiden har de dystra rapporterna om tjuvskytte avlöst varandra. I februari 2012 dödades 300 elefanter i norra Kamerun och i mitten av mars dödades 89 elefanter i Chad. Nu har åtta länder i centrala Afrika beslutat att sätta in 1000 soldater och andra brottsbekämpare i en militär insats för att skydda regionens sista elefanter. För 30 år sedan fanns runt 80 000 elefanter i området. Idag är det antagligen bara några hundra kvar.

Räddningsaktionen beräknas kosta 1,8 miljoner euro och inbegriper förutom militära insatser även diplomater som skickas till Sudan där tjuvskyttarna misstänks komma från.

– Det här är fantastiska nyheter, säger Bas Huijbregts, chef på WWF:s kampanj mot illegal handel i Centralafrika. ECCAS och dess medlemsländer förtjänar att gratuleras för deras beslutsamhet att en gång för alla stoppa dessa elefantdödare. Nu är det upp till länderna där efterfrågan för elfenben finns – framför allt Kina och Thailand – att visa att de har lika mycket mod och beslutsamhet som länderna i Centralafrika.

Källa: Wildlife Extra

Mer att läsa