Gå till innehållet

Stickprov avslöjar omfattande illegalt elfenben i Europa

Elfenben. Foto: Rept0n1xEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Organisationen Avaaz köpte 109 elfenbensföremål och fick dem testade. En femtedel av dem innehöll elfenben från elefanter som dödats efter 1990, vilket är illegalt att sälja. De lyckades också köpa elfenbenet i tio olika europeiska länder.

Tre fjärdedelar av elfenbenet de köpte var också daterat till efter 1947, vilket enbart får säljas om det finns dokument. Föremålen köptes i Belgien, Bulgarien, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien.

LÄS ÄVEN: • Illegal djurhandel sker öppet på kända auktionssidor

Avaaz, som genomförde undersökningen tack vare mikrofinansiering från sina många medlemmar, anser att det måste göras mer för att stoppa den här handeln i EU.

– Det här bevisar bortom tvivel att illegalt elfenben säljs i Europa. Den här blodiga handeln måste få ett slut. Varje dag som dessa prylar säljs är en dag närmare utrotningen av de majestätiska elefanterna för evigt, säger Bert Wander, kampanjchef hos Avaaz.

LÄS ÄVEN: • Över 30 afrikanska länder: EU måste förbjuda elfenbenshandel

Avaaz får medhåll av över 30 afrikanska länder, som dessutom har extra uppbackning av över 1 miljon namnunderskrifter. De har bett EU att stänga ner den inhemska elfenbensmarknaden helt, förbjuda elfenbensexport och stöda målet att förbjuda den globala elfenbenshandeln.

– Vi har länge argumenterat för att alla elfenbensmarknader ska stängas eftersom alla oklarheter om det är tillåtet eller inte är förvirrande och kriminella nätverk tjänar miljarder euro om året på att utnyttja den förvirringen, sa Max Graham, chef för elefantmötet Space for Giants, till Independent.

Elfenben finns i mängder av antika föremål, vilket lagstiftare ansett göra ett totalt förbud svårt, men frågan får allt mer uppmärksamhet och flera länder har infört förbud.

Källa: The Guardian

Mer att läsa