Gå till innehållet

Statligt skogsbolag i Australien bröt mot avverkningsregler i 27 fall på tre år

Jätteflygfalanger hotas av avverkningen i området. Det är nattaktiva djur som lever nästan hela sina liv i träden och kan glidflyga mellan träd med hjälp av en flyghud. Foto: Benjamint444 – Eget arbete, CC BY-SA 3.0.

I Australien har ett statligt skogsbolag brutit mot regler för att skydda hotade arter och regnskogar vid nästan 30 skogsavverkningar under de senaste tre åren. Det rapporterar tre miljöorganisationer.

Forskare rådde delstatens myndigheter att skydda hela området på grund av dess naturvärden. Nu har istället 27 fall av skogsavverkning skett i skogarna runt East Gippsland och Central Highlands under de senaste tre åren. Alla fallen är enligt miljöorganisationerna Friends of the Earth, Fauna and Flora Research Collective och Goongerah Environment Centre brott mot miljöskyddslagstiftningen.

I området har bland andra en utrotningshotad kräfta, leadbeaters falanger och jätteflygfalanger upptäckts.

Skogsbolaget VicForests menar att rapporten sprider felaktiga uppgifter och att de inte gjort något fel, men Friends of the Earths talesperson Ed Hill anser att det är ett systemfel som nu lett till en kris för flera av de hotade djuren i området.

– Det borde inte hänga på lokalsamhället att hitta hotade arter i elfte timmen innan deras livsmiljöer jämnas med marken för att skapa billigt kopieringspapper, sa han till Sydney Morning Herald.

Australiens miljöminister Lily D’Ambrosio har nu lovat att anklagelserna ska granskas noga för att se vad som hänt.

Källa: Sydney Morning Herald

Mer att läsa