Gå till innehållet

Statliga Sveaskog distanserar sig från Världsnaturfonden

sveaskog_logotyp_600x400pxSvensk Jakt och ATL har för närvarande en artikelserie där de uppmärksammar företag som sponsrar “jaktmotståndare”. Hittills har påtryckningar från deras läsare lett till att Granngården och Evidensia slutat sponsra Djurskyddets katthem (läs mer här). Nu har det även fått statligt ägda Sveaskog att markera sin distans till Världsnaturfonden i en debattartikel.

Det är i en debattartikel i Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt som Ronny Löfstrand och Ola Söderdahl från Sveaskog bland annat skriver att det statligt ägda företaget är Sveriges största upplåtare av jaktmarker som varje år har tusentals jaktlag som jagar i bolagets skogar. De förtydligar att de inte stödjer organisationer som vill försämra villkoren för olika jaktformer och är noga med att poängtera att de idag bara har “ett begränsat samarbete i ett lokalt projekt” med Världsnaturfonden.

– Vi ger inte WWF något finansiellt stöd. Vi har en dialog kring hur vi kan utveckla förutsättningar för växt- och djurarter, något som kommer skogens och landsbygdens intressenter till del – däribland jägarna, skriver Sveaskog hos Svensk Jakt.

LÄS ÄVEN: • Granngården och Evidensia slutar ge stöd till djurhem efter reaktioner i sociala medier.

Det är i jakttidningens artikel om ”Jaktmotståndarnas företagsvänner” som Sveaskog anges som samarbetspartner till Världsnaturfonden. När artikeln skrevs i onsdags fanns Sveaskogs logga med bland företagen som Världsnaturfonden listade under samarbetspartners. Nu har loggan tagits bort från listan.

Martin Källberg, chefredaktör på Svensk Jakt, skriver som ett svar till debattartikeln från Sveaskog:
– Av detta drar jag slutsatsen att Svensk Jakts rapportering tjänat syftet att tydliggöra en liten del av den rätt svåröverskådliga kartan över samarbeten mellan olika företag och organisationer. Måhända har Svensk Jakts rapportering även resulterat i att fler företag i framtiden blir ännu noggrannare i att kartlägga vilka värden samarbetsorganisationerna står för – och att det arbetet görs innan samarbete inleds?

Men hur är det – är Världsnaturfonden jaktmotståndare? På deras hemsida står det tydligt: “Världsnaturfonden WWF är inte emot jakt”.

Håkan Wirtén. Foto: WWF

Håkan Wirtén. Foto: WWF

För säkerhets skull ringer vi upp Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF:

– Nej vi är inga jaktmotståndare. Det är både fel i sak och ett märkligt sätt att föra en dialog. Vi är varken mot allmän jakt, skyddsjakt eller licensjakt. Vi är för en hållbar jakt och hållbara ekosystem.

Varför tror du att ni framställs som jaktmotståndare av Jägareförbundets tidning?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag kan dock inte tänka mig att det här är Jägareförbundets position i frågan.

Har ni något samarbete med Sveaskog?
– Vi har haft ett långvarigt samarbete med dem och har så fortfarande, men vi har för närvarande inte hunnit få till något formellt avtal mellan WWF och Sveaskog. Ibland dröjer det innan sådana är på plats. Framtiden får utvisa vilken omfattning det kan bli på vårt samarbete.

Varför togs Sveaskogs logga bort från er samarbetssida?
– Egentligen hade den lika gärna kunnat vara kvar eftersom vi har fortsatt samarbete, men vi tyckte det var bäst att låta formalia gälla då vi efter nyåret inte har något nytt avtal på plats ännu.

Så det var inte Sveaskog som hörde av sig?
– Nej det var det inte.

Har några andra företag hört av sig till er med synpunkter efter Svensk Jakts artikel?
– Nej inte vad jag vet.

Källor: Svensk Jakt

Mer att läsa