Gå till innehållet

Statistik från årets björnjakt – jaktbrott utreds

Brunbjörnar i närkontakt, Finland. Foto: Robin Eriksson

Brunbjörnar. Foto: Robin Eriksson

Uppdaterat: Under söndagen rapporterades tre skjutna björnar efter att jakten var avblåst i Gästrikland. Nu ska polisen utreda om det skett något jaktbrott, men anser att det troliga är att det beror på den så kallade varannantimmesregeln och helt enkelt är ett misstag.

Tidigare nyhet: I torsdags började årets björnjakt och i år får 274 björnar skjutas i Sverige. Det är en minskning med 32 djur från förra året. Flest björnar får skjutas i Norrbotten (67) följt av Dalarna (62).

Idag, lördag den 23 augusti, har 81 björnar fällts i Sverige efter två dagars jakt. Statistik från jakten uppdateras fortlöpande hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Enligt Världsbaturfonden finns det uppemot 3000 björnar i Sverige idag.

I Gävleborgs län har man skjutit 36 av de tillåtna 37 björnarna och jakten kommer troligtvis vara över redan under helgen.

Arne Söderberg som är forskningsingenjör vid SVA tog inför förra årets björnjakt fram statistik om tidigare års jakt och jägare. Mellan år 1981 och 2012 sköts 2700 björnar av sammanlagt 2013 personer. En klar majoritet av dessa har endast skjutit en björn, men en enskild jägare har ett överlägset rekord med 38 fällda björnar.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Skribent: Robin Eriksson

Mer att läsa