Gå till innehållet

Stadslevande leoparder i Indien skyddar folk mot rabies

En ny studie som gjorts på leoparder som lever i Bombay i Indien har kommit fram till att de räddar ungefär 90 personer om året från att få rabies. 

I Indien lever en del leoparder i stadsmiljöer, vilket bland annat visades i Planet Earth 2. De stora kattdjuren är kända för att kunna attackera och döda människor, men en ny studie av Christopher O’Bryan och Alexander Braczkowski vid universitetet i Queensland visar att det finns en annan sida också. Leoparderna som rör sig i storstaden räddar människoliv.

LÄS ÄVEN: • Ny stor studie: Leoparder betydligt mer hotade än man trott

I Indien dör nämligen 20 000 personer årligen av rabies. De flesta smittas via bett från gatuhundar. Leoparderna som lever i Bombay lever till 40 procent på att ta gatuhundar. Forskarna kom fram till att 35 leoparder i en nationalpark intill Bombay tar ungefär 1500 vilda hemlösa hundar varje år. Det innebär att leoparderna hindrar ungefär 1000 hundattacker på människor och 90 potentiella rabiessmittor från hund till människa.

– Den här studien är ett tydligt exempel på hur stora rovdjur ger direkta fördelar för människor, säger Christopher O’Bryan till New Scientist.

LÄS ÄVEN: • Hemlösa hundar allt större hot mot snöleoparder

Forskarna fann ytterligare 19 studier som visade att leoparder nära städer i Afrika och Asien äter hemlösa hundar, men det är oklart om det ger samma fördelar. Däremot tar leoparder en del tamboskap runt städerna och det har hänt att leoparder attackerat och dödat människor.

Källor: Ecological Society of America och New Scientist

Mer att läsa