Gå till innehållet

Staden som blivit viktig marknad för illegal djurhandel

Tiger. Foto: Bob Jagendorf via Wikimedia

Tiger. Foto: Bob Jagendorf via Wikimedia

I den burmesiska staden Mong La som ligger på gränsen till Kina har antalet affärer som säljer delar av tigrar och andra vilda katter tredubblats de senaste åtta åren. Staden har nu blivit en av områdets viktigaste marknader för handel med produkter från vilda djur.

Dessa uppgifter är baserade på en rapport som sammanställt 20 års marknadsundersökningar. Experter menar att den burmesiska staten inte har någon kontroll alls över Mong La, som styrs av en beväpnad grupp efter ett fredsavtal med regeringen. Burma har förbjudit försäljningen av tiger- och leoparddelar, men enligt naturorganisationer fungerar inte dessa lagar i Mong La.

Enligt en tidigare rapport har Mong La även utvecklats till en viktig handelsstad för andra produkter från vilda djur, så som elfenben. Författarna till den rapporten hittade nästan 3300 elfenbensprodukter och 49 hela betar för försäljning öppet i Mong La och menar att handeln ökat markant de senaste åren.

Alla illegala produkter som säljs i Mong La smugglas inte in i Kina, de konsumeras också på plats av kinesiska turister enligt Thomas Grey på WWF.

Till skillnad från Mong La visar den nya studien att staden Tachilek, som gränsar till Thailand har sett en minskad handel de senaste åren och enligt en av artikelförfattarna kan det bero på att Thailand satt in kraftigare åtgärder än Kina för att stoppa den illegala handeln.

Källa: BBC

Mer att läsa