Gå till innehållet

Över 50 isbjörnar letar mat i rysk stad – är strandade

Isbjörn. Foto: Niclas Ahlberg 

Staden Novaya Zemlya i Ryssland har upplevt en aldrig tidigare skådad “invasion” av isbjörnar. Invånarna i staden har vädjat om hjälp, som nu är på väg. Björnarna skulle egentligen varit långt borta från land vid den här tiden, berättar WWFs expert, Tom Arnbom.

Scenerna från Novaya Zemlya har skapat stor uppmärksamhet i sociala medier världen över. Isbjörnar som traskar runt bland byggnader, letar igenom sopor och till och med går in i trapphus på jakt efter mat är en syn som står ut från mängden.

Men vad är det som lett till att troligtvis över 50 isbjörnar tagit sig in i staden Novaya Zemlya som har några tusen invånare?
– Havsisen väster om Novaja Zemlja har inte frusit till som vanligt och många isbjörnar är strandade som annars skulle vara långt från land. Staden lockar till sig isbjörn för här luktar det mat och sopor i första hand, berättar Tom Arnbom, expert på rovdjur och Arktis hos Världsnaturfonden WWF.

Är det här ett ovanligt fenomen?
– Det blir allt vanligare i Arktis att isbjörnar söker upp små samhällen i jakt på mat. Ofta slutar det med att isbjörnen skjuts, men i Ryssland är det förbjudet sedan 1956.

Hur kan situationen lösas tror du?
– WWF jobbar på bred front med människa-isbjörnkonflikten genom att starta WWFs isbjörnspatruller som upptäcker och skrämmer iväg isbjörnarna innan de når människor. Det började redan 2007 i östra Ryssland när byn Vankarem hade över 200 isbjörnar samtidigt. Det är främst drivet av klimatförändringar.

WWF finasierar även containar för att lagra mat och elstängsel för att skydda hundar.

I Novaja Zemlja har försök att skrämma bort isbjörnarna misslyckats och nu ska ett team av specialister försöka söva och flytta de hungriga isbjörnarna, skriver The Guardian.

Mer att läsa