Gå till innehållet

Spårhundar effektiva i kampen mot tjuvjägare

Elefant.  Foto: Marie Mattsson

Afrikansk elefant. Foto: Marie Mattsson

I Tanzania har man framgångsrikt börjat använda sig av spårhundar i kampen mot tjuvjägare. De har lett till flera gripanden nära nationalparken Tarangire. 

Schäfer. Foto: Flaurentine via Wikimedia

Det är schäferhundar som blivit hjältar i Tanzanias kamp mot tjuvjägare. Foto: Flaurentine via Wikimedia

Metoden att använda spårhundar startade 2011 med fyra schäfrar som tränats speciellt för uppgiften. Rasen anses bäst lämpad för klimatet och de ofta utdragna uppdragen som deras jobb innebär. Sedan deras ankomst har de varit inblandade i åtskilliga arresteringar i flera olika områden och deras tjänster har varit efterfrågade från flera organisationer.

Även i Kongo används hundar i kampen mot tjuvskyttar. I nationalparken Virunga används blodhundar och i Sydafrika används
weimaraner och malinois för att spåra sårade djur och tjuvjägare.

Hundarna gör att arbetet fortsätter även efter att en tjuvskjuten elefant eller noshörning hittats. Utan spårhund finns det inte mycket mer att göra än att konstatera att ännu ett djur dödats, men en hundpatrull kan inleda en jakt på brottslingarna och förhoppningsvis gripa dem. När tjuvjägare grips finns också möjligheten att de delger information som leder till arresteringar av ytterligare jägare.

Tanzanias fyra spårhundar verkar trivas med sitt jobb och betraktas av sina arbetsgivare som hjältar för sina insatserna mot tjuvjägarna.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.

Källa: National Geographic

Mer att läsa