Gå till innehållet

Spännande fågelfynd längst i norr och söder

Kollage av azurmes till vänster och tornuggla till höger.
Foto (azurmes): https://www.flickr.com/photos/jargals004, CC BY 2.0, Link
Foto (tornuggla): Christian (Hertford, UK). Uploaded by Snowmanradio, CC BY-SA 2.0, Link

Just nu kan det finnas två väldigt spännande fågelarter i Sverige som sällan ses inom landets gränser.

Allra längst i norr, i Kuttainen nära den finska gränsen, har sedan i måndags en azurmes besökt en fågelmatning. Eller rättare sagt en möjlig azurmes. Som vi skrivit om tidigare kan det vara oerhört svårt att se skillnad på en hybrid mellan azurmes och en blåmes och en “ren” azurmes. Det krävs detaljstudier av enskilda fjädrar för att vara säker. Det är därför ännu oklart om Kuttainen-fågeln kommer räknas som ett äkta “kryss” för Sveriges fågelskådare. Oavsett vilket är det en hel del fågelskådare som åkt norrut för att se den lilla mesfågeln och fler lär det bli i helgen om den är kvar. Det finns nämligen endast två godkända fynd av azurmes i landet.

Uggla i söder
I måndags kom det också spännande rapporter från södra Sverige. När Ulf Karlsell i Malmö skulle stänga sitt fönster för att skatorna väsnades så mycket upptäckte han en tornuggla i trädet utanför. På bara några meters håll kunde han filma följande sekvens:

Sedan dess har inte tornugglan setts till, men på onsdagskvällen hittades återigen en tornuggla i Skåne. Den här gången i en talldunge vid Falsterbo fyr i samband med ugglefångst vid Falsterbo fågelstation. Ugglan ska ha flugit in mot Falsterbo, men hittades inte igen. Det är fortfarande ytterst få personer i Sverige som sett en tornuggla inom landets gränser.

Läs även:
Insamling till forskning ska avgöra om ”surmesar” var azurmesar
Naturupplevelsen: Bildserie på bråk mellan tornuggla och tornfalk

Källor: Bird Alarm, Vår Fågelvärld och Land

Mer att läsa