Gå till innehållet

Späckhuggaren Tillikum, huvudpersonen i dokumentären Blackfish, är död

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg#/media/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Tillikum är kanske världens mest kända späckhuggare. Han föddes fri men fångades brutalt in på 1980-talet och har sedan dess levt sitt liv i den stora akvarieparken Seaworld i USA. Mest känd är han från huvudrollen i dokumentären “Blackfish” (vår recension här) och för att han varit involverad i tre tränares dödsfall. Nu är han själv död, men han kan ha inneburit väldigt mycket för världens späckhuggare i fångenskap.

Den enormt uppmärksammade dokumentären ”Blackfish” med Tillikum i huvudrollen, har lett till att opinionen svängt kring späckhuggare i fångenskap. Dokumentären handlar framför allt om djurparkskedjan Seaworld som arrangerar späckhuggarshower i USA och om de dödsfall som inträffat på anläggningarna. Efter att “Blackfish” sändes tappade Seaworld ungefär tolv procent av sina besökare och de har även fått se konserter ställas in när inte banden vill ge sitt stöd till djurparken.

Läs även: • Djurparken Seaworld förbjuds föda upp späckhuggare.

Till slut förbjöds kedjans djurparker att föda upp späckhuggare. De 23 späckhuggare som djurparken har i fångenskap för tillfället kommer de dock inte att släppa ut, enligt Seaworld eftersom de inte skulle överleva i frihet. Då späckhuggare kan bli 30-40 år gamla i fångenskap kan dock späckhuggarshowena fortsätta ett bra tag till.

I det vilda kan späckhuggare bli över 100 år gamla, något “Granny” bevisade nyligen.

LÄS ÄVEN: • Världens äldsta späckhuggare är död – matriarken ”Granny” blev över 100 år gammal

De späckhuggare som finns på djurparkerna i dagsläget blir de sista som kedjan kommer ha i fångenskap, dessutom har de gjort om sina shower så att de mer ska vara inriktade på att undervisa om de stora däggdjuren.

LÄS ÄVEN: • Recension av filmen Blackfish

 

John Hargrove, som tidigare jobbat som späckhuggartränare på SeaWorld, säger till Bloomberg:

– Tilikum har varit väldigt sjuk under lång tid och efter allt han tvingats genomlida känns det här för mig som att han nu är fri. Han levde ett tortyrliknande liv i fångenskap. Det gör alla valar i fångenskap, men om man skulle lyfta fram en av dem, så är det utan tvekan Tillikum.

Hans liv ledde åtminstone till att färre späckhuggare tvingas uppleva liknande liv i framtiden.

Källa: Bloomberg

 

Mer att läsa