Gå till innehållet

Späckhuggare filmades på svenskt vatten i veckan

Den 8 april filmar fiskare ombord på båten LL 237 Avena späckhuggare vid Sörgrunn utanför Hållö. Enligt Sveriges späckhuggare är det landets första rapport om späckhuggare i år.

– I videon ses de jagandes nära fiskarna, vilket pekar mot att de jagade sill som fanns i vattnen där, vilket de enligt besättningen också gjorde. Detta är ytterligare en jätteviktig observation som kan hjälpa oss förstå mer om vår mystiska grupp späckhuggare, skriver Sveriges späckhuggare på Facebook.

Sedan hösten 2018 samlar marinbiologerna Linda Gustafsson och Jimmie Lindell in rapporter på späckhuggare i Sverige i det ideella projektet Sveriges späckhuggare.

– Syftet med projektet är att med hjälp av allmänhetens observationer, foton och videor logga de späckhuggare som nästan årligen kommer in i svenska vatten. Vi loggar bland annat deras besök, antal, plats med mera. Vi jobbar också med att försöka identifiera de individer som vi med hjälp av bilderna känner igen, berättade Linda Gustafsson i en intervju med Natursidan våren 2019.

Mer att läsa