Gå till innehållet

Sopberg i Stockholm har brunnit sedan 23 december – “allvarligt läge”

Drönarfoto över soptippen. Lägg märke till husen i bakgrunden för storleksreferens. Foto: Piritta Lutz

I flera veckor har ett sopberg brunnit i södra Stockholm och sprider rök som kan vara giftig. Sopberget ligger intill en å som Världsnaturfonden utsett till Svensk pärla och boende i området rekommenderas att hålla sig inomhus. Ägarna till bolaget som sköter sopberget är sedan tidigare misstänkta för grovt miljöbrott.

– Det är fortsatt ett allvarligt läge. Röken sprids över ett stort område och beroende på vindriktning märks den i flera kommuner, skriver Botkyrka kommun på sin hemsida.

Frustrationen är stor hos de boende i området. Inte minst eftersom det brunnit sedan den 23 december och röken kan vara giftig. Södertörns brandförsvarsförbund skriver att “det är osorterat byggavfall som brinner och rök kan vara ohälsosamt”. De rekommenderar att dörrar, fönster och ventilation stängs om man känner obehag av brandlukten. Spädbarn bör inte sova utomhus och djur på gårdar i området har tvingats evakueras.

Lång kamp mot sopberget
Många av grannarna i flera år kämpat för att få bort sopberget i Kagghamra, som verkar ha misskötts länge. Även markägaren, som arrenderat ut marken till avfallsföretaget NMT Think Pink anser att det borde forslas bort.

Soporna har brunnit sedan 23 december och kan brinna i flera veckor till enligt räddningstjänsten. Foto: Piritta Lutz

– Vi förstår att röken väcker obehag och det ställs många berättigade frågor. Det är även fullt förståeligt att vi väcker frustration, ilska och rädsla då en del frågor fortfarande har knapphändiga svar. Vi vill vara transparenta samtidigt som omständigheter begränsar oss för tillfället, skriver Botkyrka kommun.

Höga naturvärden i närheten
Anledningen till att det inte görs något släckningsarbete är dels att det finns risk för skred, men också för att den känsliga Kagghamraån rinner i närheten. Den har utnämnts till svensk pärla av Världsnaturfonden och beskrivs som “en av de viktigaste platserna för reproduktion av havsöring längs Svealandskusten”.

Skandalomsusat bolag
Markägaren menar att det är avfallsföretaget NMT Think Pink, som orsakat branden genom att de packat soporna för hårt. Det är inte första gången det brinner i sopberget. Det skedde även tidigare i höstas och på en närliggande sopstation. Båda används av NMT Think Pink. Tre personer med kopplingar till bolaget är enligt Expressen misstänkta för grovt miljöbrott och en av dem även för grovt penningtvättsbrott. Misstankarna gäller att de grävt ned osorterade sopor som egentligen skulle ha återvunnits.

Markägaren anser att det skandalomsusade återvinningsbolaget NMT Think Pink är ansvariga för branden. Foto: Piritta Lutz

Tidigare i höstas har ett dotterbolag till NMT Think Pink begärts i konkurs som bedrivit verksamhet på flera håll i landet och lämnat stora mängder sopor efter sig. Enligt TV4 kan det finnas kvar 10 000 ton sopor i Laxå, 30 000 ton i Skultuna, upp till 15 000 ton i Eskilstuna och Norrtälje samt runt 75 000 ton i Botkyrka. En del av de sistnämnda har vid det här laget brunnit upp, men mycket återstår.

Södertörns brandförsvarsförbund har i dagsläget ingen prognos för när branden kan vara släckt, men skriver att det “finns en överhängande risk att rökutvecklingen kommer kvarstå under flera veckor”.

Drönarfilm över området av Piritta Lutz:

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtu.be

Källor: Botkyrka kommun, Expressen, Mitt i Botkyrka och Södertörns brandförsvarsförbund

Mer att läsa