Gå till innehållet

Sommarens extremvärme och torka slog hårt mot skördarna

Torka. Foto: Erik Hansson

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har meddelat att årets spannmålsskördar är 30 till 70 procent lägre än normalt som en följd av sommarens extremvärme och torka, rapporterar Ekot

Den långvariga värmeböljan i somras slog hårt mot Sverige. Bland annat blev flera vattendrag i Halland helt torrlagda och fisken dör i torkan. Samtidigt rapporteras det om extremt lite vatten i skånska sjöar och vattendrag. Situationen liknas vid en naturkatastrof av länsstyrelsens vatteninspektör.

LÄS ÄVEN: • Så slår torkan och extremvärmen mot Sverige

I Europa torkade värmeböljan ut stora delar av Rhen och dödade tusentals fiskar och Australien upplevde den värsta torkan på över 400 år, vilket slog hårt mot bönder och vilda djur.

Nu har LRF räknat ut att torkan minskade spannmålsskördarna med 30-70 procent och även för mjölkbönderna blev resultatet dystert. Produktionskostnaderna för mjölkproduktionen beräknas ha ökat med 50-60 öre per kilo jämfört med 2017.

LÄS ÄVEN: • Se satellitbilderna över torkan i Sverige

– Det är en stor och drastisk påverkan för lönsamheten för bönderna. Det gäller att ha en kontinuerlig dialog med samarbetspartner som foderleverantörer, slakterier och finansiärer för att hålla verksamheten rullande och klara likviditeten, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare vid LRF Konsult.

Källa: Sveriges Radio

Mer att läsa