Gå till innehållet

SOF ska byta namn och logga

Förslag på Birdlife Sveriges logga. Skapad av Frida Nettelbladt och Dan Zetterström.

Förslag på Birdlife Sveriges logga. Skapad av Frida Nettelbladt och Dan Zetterström.

Sveriges Ornitologiska Förening ska eventuellt byta namn och logga. Anledningen är att föreningen inte bara vill förknippas med att vara en expertorganisation utan numera är en folkrörelse.

Enligt det senaste förslaget ska föreningen byta namn till Birdlife Sverige med Sveriges Ornitologiska Förening som undertext. Det är ett upplägg som många av världens naturorganisationer använt sig av, bland annat Birdlife Finland.
Ett nytt förslag på logotype är också framtaget av  Frida Nettelbladt tillsammans med en uppdaterad version av Dan Zetterströms korpar från den gamla loggan.

Frågan om nytt namn och logga har varit aktuell länge i föreningen och på årsmötet 2011 startades en arbetsgrupp som skulle leda projektet. Två år senare är det tänkt att det nya förslaget ska röstas igenom efter att regionalföreningarna hunnit diskutera frågan.

Ett argument mot det nya namnet som nämnts är att det är en blandning av engelska och svenska. Birdlife Sweden eller Fågelliv Sverige vore då mer logiskt, men samtidigt är Birdlife ett inarbetat namn bland världens fågelskådare och Birdlife Sverige borde inte vara konstigare än till exempelvis Greenpeace Sverige.

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening

Mer att läsa