Gå till innehållet

Appen Biologg ger poäng för hittade arter

Ta en bild på en art, välj artgrupp och få hjälp med artbestämningen med de befintliga bilderna i appen. Skicka sedan in ditt fynd och kamma in poängen. Du kan även rapportera den som okänd artbestämning. Skärmdumpar från testversionen av Biologg, maj 2019.

Biologg är ett mobilspel inspirerat av Pokémon Go där man samlar på riktiga djur och växter och får poäng för alla arter som hittas. En testversion har funnits tillgänglig ett tag och nu har spelet släppts officiellt. 

Våren 2018 vann utvecklarna Overstellar tävlingen Hack For Sweden med sin idé om att “samla på arter i naturen som om de var pokémons”. Numera beskriver de Biologg med orden “Naturen som ett spel”. Det är en passande beskrivning.

När du hittar en art kan du ta bild på den med mobilkameran och därmed “logga” den. Om du har en aning om vilken art det är kan du söka upp den i spelets databas och registrera den direkt. Spelet använder bildens information till att placera ut arten på en karta och du får poäng för ditt fynd. Om du inte vet vilken art det är kan du logga den som “oidentifierad”. Då får du lite mindre poäng, men kan också få hjälp av andra användare att artbestämma din bild. I spelet dyker det också upp utmaningar med jämna mellanrum där det gäller att till exempel få artbingo eller “logga en fisk” för att få bonuspoäng.

LÄS ÄVEN: • Vilken art är det? Natursidans guide till artbestämning

Biologg har goda möjligheter att bli något som aktiverar hela familjen i naturen. Foto: Erik Hansson

Det räcker långt. Det är kul att logga arter man ser och poängbelöningar fungerar alltid som morot. I dagsläget kan man inte jämföra poängen med varandra direkt i spelet, men i kommande versioner kommer det fler funktioner för att interagera med vänner.

– Vi har fått många positiva reaktioner på testversionen, berättar Anna-Karin Bergkvist, medgrundare och designer på Overstellar. Många tycker att appen är lättanvänd och kul att använda, en person tyckte att den var bättre än Pokémon Go. Mycket av synpunkterna handlar om funktioner som saknas, varav de flesta redan finns i vår planering, men det är alltid värdefullt att höra vad användarna saknar så att vi vet vad vi ska prioritera. Vi har också fått några bra idéer på saker vi själva inte tänkt på.

LÄS ÄVEN: • Drömmen om ett Pokémon Go för växter och djur lever

Spelet är gratis, men Overstellar planerar att framöver lägga till möjligheten att prenumerera för att få tillgång till premium-funktioner.

Vilka funktioner kan vi vänta oss i framtiden?
– Vi har massor av idéer på hur vi kan utveckla appen, vi vill framför allt förbättra funktionen för att artbestämma så att det blir ännu mer nybörjarvänligt. I framtiden kanske vi också lägger till funktioner som bildigenkänning eller augmented reality, men det viktigaste med spelet är att väcka människors nyfikenhet och uppmuntra dem att se naturen på ett nytt sätt.

Andra funktioner som är på gång är olika typer av utmaningar. Både sådana som kan göras själv eller tillsammans med andra.
– Vår tanke är att utforma utmaningarna tillsammans med organisationer som till exempel vill samla specifik data, engagera människor att vara ute eller lära sig mer om naturen.

Ladda ner Biologg till iOS (Iphone)
Ladda ner Biologg till Android

Mer att läsa