Gå till innehållet

SLU: Rovdjursstängsel är effektiva

Efter många rapporter i media på sistone om vargar som tar får trots rovdjursstängsel så har nu Viltskadecenter uttalat sig.

Får. Foto: Frida Hermansson

Får. Foto: Frida Hermansson

– Det har i dagarna framförts farhågor om att rovdjursavvisande stängsel skulle ha en liten skyddande effekt mot varg. Detta stämmer inte. I de flesta fall där angrepp skett bakom rovdjursavvisande stängsel har det funnits en eller flera brister som gjort att stängslet inte längre fungerat som det ska. Det finns dock enstaka fall där varg har tagit sig in bakom väl fungerande rovdjursavvisande stängsel, men detta är mycket ovanligt. Om detta sker rekommenderar vi omedelbar skyddsjakt på vargindividen, skriver Viltskadecenter i en kommentar.

De menar också att vanligt fårstängsel som sluter tätt till marken är ett bra skydd och upprepar återigen att ingen av de får som dödats i Skåne på sistone skyddades av ett bra stängsel.

Viltskadecenter är ett “nationellt kunskaps- och servicecenter för myndigheter, organisationer, djurägare, markägare och allmänhet” som sedan 1996 arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket och tillhör institutionen för ekologi vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer:
Artiklar om rovdjursstängsel.
Rovdjursexpert nära sluta efter hot och indragen stängselersättning.
Artiklar om Viltskadecenter.

Källa: Viltskadecenter

Mer att läsa